Om den russiske revolusjonen

(25 - 2017) JOHN REED (1887-1920) OG NORGE 
Den amerikanske forfatter, poet og kommunist, John Reed (JR), føyer seg inn i rekken av de unge russiske døde, som Aleksander Pusjkin (1799-1837), Mikhail Lermontov (1814-1841) og Vladimir Majakovskij (1893-1930).


Marion Berntzen Koksvik
JR besøkte Norge to ganger. Første gangen var et lengre besøk våren 1918. JR kom da fra det revolusjonære Russland. Siste gangen fant sted i midten av oktober 1919. JR var da på ulovlig gjennomreise i Norge på veien tilbake til Russland igjen.
Historien omkring det siste korte besøket til JR i Norge er spennende lesning: JR reiste ulovlig ut av Amerika og ankom Bergen som fyrbøter på en svensk båt! Han går til fots over grensen til Sverige, og deretter kommer han seg inn i Finland. Derfra når han endelig målet for reisen: Sovjet-Russland. Jovisst hadde han revolusjonær glød! Det var ikke nok! For å klare en slik reise i en kald årstid, må JR ha vært utstyrt med en jernhelse, som våre polfarere!
Det er heller ikke alle helter som vil klare jobben som fyrbøter!
JP dør tragisk ett år senere, den 17. oktober i 1920, av tyfus i Moskva. Han har da gjort en formidabel innsats for å spre informasjon/dokumentasjon om den største historiske samfunnsomveltningen i nåtid: Den russiske oktoberrevolusjonen i 1917. JR er hedret med gravsted ved muren nær Kreml på Den røde plass i Moskva.
I nekrologen om JR i en norsk avis den 6. november 1920 står det blant annet: "Budskapet om John Reeds død vil også hos oss vekke sorg og smerte. Særlig innen ungdomsbevegelsen i Kristiania var John Reed en kjent og kjær skikkelse"..
Historien om JR er helt unik: Han er øyenvitne og høyst tilstedeværende til det russiske "revolusjonsdrama" i oktober 1917. Han er her til stede på politiske møter og overværer kamper i gatene i St. Petersburg; byen grunnlagt av tsar "Peter den store". Mens JR farer omkring - ofte selv utsatt for farlige situasjoner - arbeider han samtidig med å ta fortløpende notater i dagboken. De grundige notatene blir en forstudie til boken, som JR skriver senere i Norge med den lettfattelige og spennende tittel "Ti dager som rystet verden". Bare den dristige boktittelen er i seg selv et mesterverk!  
Hva mente Vladimir Lenin (1870-1924) om boken til JR? Var han kritisk? Nei!
Lenin satte verket "Ti dager som rystet verden" høyt. Jf. kilden A. Startsev: "John Reeds russiske notisbøker". (Russkie bloknoty Dzona Rida). Moskva 1977. I et forord datert 20.01.20 gir Lenin en nesten panegyrisk omtale av boken innledningsvis og skriver deretter blant annet følgende:...
"Boken bør bli spredt i millioner på alle språk, fordi den gjengir revolusjonens liv bedre enn noen annen bok, uten teoretiske betraktninger. ..boken gir en sannferdig og en usedvanlig levende skildring av begivenheter som er av uvurderlig betydning for forståelse av hva den proletariske revolusjon er, hva proletariatets diktatur er. Disse problemer blir i dag gjenstand for en bred diskusjon for og imot, men før en kan anerkjenne eller forkaste de ideer som ligger bak, må man forstå den fulle og hele rekkevidde av dem. John Reeds bok vil utvilsomt bidra til å klargjøre dette spørsmål, som er av så avgjørende betydning for den internasjonale arbeiderbevegelse...". Lenin var ellers godt orientert også i skjønnlitteraturen. Blant annet hadde han Arne Garborg (1851-1924) i biblioteket sitt.
Som nevnt var JR to ganger i Norge. Det første oppholdet varte i ca. tre måneder fra januar/februar 1918 og til mars/april. Han kom da fra ett sjumåneders opphold i Sovjet og brakte med seg et stort materiale for å skrive boken om revolusjonen. Hvorfor strandet JR på dette tidspunktet i Norge? Visumproblemer! Amerika nølte med å gi JR innreisetillatelse i frykt for smitte fra revolusjonære ideer i Sovjet-Russland.

 

Les resten i Friheten

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Den Rusiske Revolusjonen - 100 år

Kommunister under feiring av første mai, under en statue av Vladimir Lenin, i sentrum av Krasnoyarsk, en by i Sibir, Russland, 2011.													REUTERS/Ilya Naymushin

(22 - 2017) Bakgrunn
Den russiske revolusjonen (russisk Русская революция) var en serie med politiske omveltninger som førte til at regimet ledet av...


Oktoberrevolusjonens helvete

Oktoberrevolusjonens helvete

(24 - 2017) Den russiske revolusjonen i 1917 ble en grusom ildprøve arbeiderklassen ble utsatt for i Europa og USA for at de herskende klasser i...

Revolusjonens demon

Revolusjonens demon

(24 - 2017) I over en måned har russisk tv reklamert for filmen Revolusjonens demon (regissør Vladimir Khotinenko), hvis første episode ble vist på...

Revolusjonen og krigsmakta

AP Photo

(24 - 2017) Lars Borgersrud
At store samfunnsomveltninger i historien nesten alltid har skjedd med våpenmakt, betyr ikke nødvendigvis at de har vært...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering