REUTERS/Muhammad Hamed
REUTERS/Muhammad Hamed

10 punkter til ettertanke


Trond Ali Linstad
1. Jerusalem (Al Quds, Den hellige byen) er politisk brennpunkt
Krig utgår fra Jerusalem, og fred utgår fra Jerusalem. Jerusalem må behandles varsomt: Klokt, bevisst, med kunnskap. Rettferdighet må være med, skal innspill være gode og vise.
USAs president Trump har uttalt seg om Jerusalem: Uklokt – uten fornuft og rettferdighet! Han vil vinne stemmer og støtte hjemme; han har sterke lobbygrupper rundt seg. Krig og fred utgår fra Jerusalem! Trump med sitt innspill, vil kunne fremme krig! Stor uro er alt skapt.
2. Jerusalem og den norske regjering
Den norske regjering må ta avstand! Stortinget må ikke følge Trump! President Trump sier USA skal flytte sin ambassade til Jerusalem, Norge må ikke bli med på det. Trump sier Jerusalem er Israels hovedstat; det er feil! Norge må avvise dette.
3. Jerusalem er okkupert
Israel har okkupert hele Jerusalem. Og innlemmet den i den israelske staten! Det er i strid med internasjonal rett! FN har en rekke ganger fordømt Israels okkupasjon og annektering av Jerusalem. Trump bryter med dette; med internasjonalt anerkjent lov. Norge må si fra om det.
4. Jerusalem er internasjonal by
Jerusalem tilhører oss alle! Jerusalem er kulturelt sentrum i historien, et møte- og brytnings sted for sivilisasjoner! Jerusalem har bånd til mange folk, Israel nedtoner dette. FN har fordømt Israel for å «judaiserer» Jerusalem; gjøre den til en slags «egen» eiendom, eksklusivt kun for dem selv. Og til utestengning av andre; muslimer, kristne, ikke-jøder.
5. Jerusalem er palestinsk
Jerusalem er i Palestina, som er palestinsk land, integrert i den arabiske verden. Palestinsk kultur, palestinske tilhørighet og palestinske rettigheter i Jerusalem rives ned av Israel. Jerusalems arabiske identitet vil Israel undergrave.
6. Jerusalem er religiøst sentrum
Jerusalem er arnested for 3 verdensreligioner: Kristendom, islam og jødedom! Men Israel vil ha enerett. Og ikke for genuin jødedom - nei, men for en slags jødisk sionisme; en politisk, eksklusiv idè som er bærende i Israel og gjør Israel til en undertrykkende, rasistisk og diskriminerende stat.
7. Jerusalem for krig eller fred
Trump bringer krigen nærmere. Israels ledere gleder seg ved Trump – noen gjør det også her hjemme. Blind Israel-sympati er hinder for fornuftig innsikt! Og er farlig, når det gjelder krig og fred.
8. Jerusalem i våre hjerter
Jerusalem – historisk fyrtårn, kulturelt sentrum, sivilisasjoners veikryss, religioners møtested kan ikke bli kapret av èn gruppe, på bekostning av andre; stor uro vil følge.
9. Jerusalem i historien
År, eller tiår – ja, hundre år, er ikke mye i Jerusalems historie! Ting skal falle på plass; selv etter nye kriger, som kan følge av Trumps innspill, og fremmet av støttespillere, ute og hjemme. Jerusalem skal leve i historien. Palestina, med Jerusalem, har hatt tusen okkupanter, som har kommet og gått.
10. Fred i Palestina, med Jerusalem
Kan grunnlag legges for en rettferdig løsning? USAs president Trump er på gal vei, med dem som følger han. Palestina med Jerusalem er for de folk som hører hjemme der; palestinerne, selvsagt, først og fremst.
Palestina er palestinernes land. Andre (jøder) er kommet til Palestina og har bosatt seg i det; de er blitt etablerte. Og har fått tilhørighet i landet. Men må legge eksklusivitet til side! I hvert fall om den undertrykker andre. Og innse at Palestina, med Jerusalem, var og er palestinernes land; ville respektere og leve med dem. Palestinske flyktninger må få vende hjem.
Det skal gi fred i Palestina, med Jerusalem! Og være riktig vei å gå.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Israel, Palestina og Midtøsten

(Hans Petter Hansen - nr 5 - 2009) Har krigen mellom Israel og Palestina fort til endringer i Midtosten? Det tenkes her ogsa pa eventuelle endringer ...


NYTT BEDRAG OM PALESTINA

(Harald Øystein Reppesgaard - nr 18 - 2010) Så går man på ny rundt juletreet. Man tar hverandre i hendene, ser fromme ut og gir til beste om fred på ...


I solidaritet med Palestina

I solidaritet med Palestina

Kjære alle sammen!

Takk til der som har møtt opp her – i solidaritet med Palestina! Det er ting vi vil peke på:
Jerusalem (Al Quds) er truet
Jerusalem...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering