REUTERS/Kim Hong-Ji
REUTERS/Kim Hong-Ji

(19 - 2017) Sør-koreanere protesterer mot USAs installering av rakettskjold. Flere ti-talls skadet. Massiv politi-vold satt inn for å jage vekk protestanter.
Tusenvis politi-folk jaget vekk demonstranter mot USAs installering av THAAD; et rakett-system som skal installeres ved en landsby i et sør-koreansk landbruksområde. Motstand har vokst til masseprotester etter at regjeringen sa ja til USA.kravet om 4 nye utskytingsramper for Thaad; Terminal High Altitude Area Defense; et US-amerikansk navn på »rakettskjoldet«, som samtidig skal etableres i Polen og Romania, trass i protester også der. Thaad består av et avansert radar-system, som angivelig skal oppdage fiendtlige raketter. Det består dessuten av flyttbare rakettramper og oppleves av Russland, Kina og Nord-Korea som offensiv trussel.
Nå blir det installert på en tidligere golfbane i et område som før var positivt innstilt til USAs militær-apparat. Den avgåtte regjeringen regnet med støtte til stasjonering der. Men i stedet viser det seg at lokalbefolkningen nå er i opprør. Den frykter at USA-basen vil gjøre området til angrepsmål i tilfelle krig.
President Moon vant presidentvalget fordi han gikk imot THAAD-installering av THAAD, men under hardt press fra USAs og egne militære for å opptre tøft mot Nord-Korea har han gitt etter for deres krav om flere rakett-installeringer. .
For å kvele protester gikk politiet massivt til verks i all hast. Det utløste fysisk vold. Minst 38 er meldt alvorlig skadete, herunder også noen politifolk. Representanter for myndighetene sier de er fast innstilt på å rense området for demonstranter for å åpne vei for rask installering av det kontroversielle »rakettskjoldet«.
Jason Ditz, Antiwar

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Nord-Koreansk aggresjon?

USS ”George Washington” kan ta omtrent 80 fly og har et flydekk på omtrent 18 000 m² samt fire rakettutskytningsramper. Pluss en lang rekke andre morderiske herligheter. Og en drøss dystre drømmer om nye Vietnam-eventyr.

”Folk i Sør-Korea har levd under en slik trussel i mange år, og er vant til det”.

Per Andreas Kveseth

I ”DAGSNYTT ATTEN”, fredag 5. april får en...Han var full hele turen i Nord-Korea

AP Photo/Jon Chol Jin, File

(14 - 2017) Alle media har brakt nyheten om den amerikanske studenten som havnet i fengsel i Nord-Korea og etter løslatelsen døde. Om det var rett og...

Solskinn over Korea?

Foto: Birgit Skjæret/Friheten

(14 - 2017) Tenk om et hvert menneske i denne verden kunne bruke sine evner, si sin mening og være sikret et trygt hjem, liv og helse uten å måtte...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering