Stortingsrepresentantene Thor Erik Forsberg og Wenche Olsen fra Arbeiderpartiet, begge Østfold, stemte mot at vikarbyrådirektivet skal bli en del av norsk lov da saken ble behandlet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe i desember. Spesielt har Forsberg argumentert mot direktivet, samtidig som han vektlegger nødvendigheten av å lytte til fagbevegelsens syn. 
Alle forbundene i LO, med et unntak, som har behandlet vikarbyrådirektivet, har anbefalt at Norge bruker reservasjonsretten (vetoretten) mot direktivet. LOs representantskap vedtok enstemmig mandag 30.januar å henstille til Regjeringen å si nei til vikarbyrådirektivet. Unio og YS har gjort det samme. Stortingsgruppa til SV vil stemme mot vikarbyrådirektivet. Mye tyder på at Senterpartiet vil lande på samme standpunkt på sitt sentralstyremøte.
Vikarbyrådirektivet pålegger at restriksjoner på bruk av vikarer skal fjernes. Dette frykter fagbevegelsen vil føre til at Arbeidsmiljøloven og tariffavtaler må endres, fordi disse har bestemmelser som nettopp er restriksjoner på bruk av vikarer. NHO har uttalt at de er sikre på at Arbeidsmiljøloven må endres dersom vikarbyrådirektivet blir vedtatt i Norge. Regjeringen har kommet med en tiltakspakke, som NKP stiller seg positiv til. Høringsfristen på denne gikk ut mandag 30. januar. Organisasjoner på arbeidsgiversiden har gitt uttrykk for at regjeringens tiltakspakke er så omfattende at den også vil være en restriksjon. Arbeiderpartiet legger til grunn at norske bestemmelser kan videreføres. Men det vil til syvende og sist være EU-/Efta domstolen som vil avgjøre det. Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg fra Arbeiderpartiet har uttalt at dersom direktivet skulle svekke norske regler, så vil han fjerne det. Det er i praksis umulig dersom direktivet først er vedtatt.
I EU har utviklingen med flere midlertidige ansatte, små deltidsstillinger og bruk av flere vikarer har skutt fart. Det har også vært en kraftig økning av midlertidige stillinger og bruk av vikarer i Norge. Dette er en utvikling som er i ferd med å undergrave arbeidslivet i Europa. Norges Kommunistiske Parti i Østfold frykter at utviklingen mot et mer utrygt arbeidsliv i Norge vil akselrere dersom vikarbyrådirektivet blir en del av norsk lov.
Direktivet siderstiller også bruken av innleide med faste ansatte og vikarbyråer skal anerkjennes som arbeidsgivere. Arbeidslivet i Norge skal baseres på faste ansettelser ute i bedriftene. Det gir trygghet i hverdagen. Norges Kommunistiske Parti i Østfold anbefaler på det sterkeste at Arbeiderpartiet lytter til fagbevegelsen og snur i synet på vikarbyrådirektivet, slik at Regjeringen bruker reservasjonsretten(vetoretten) mot EUs vikarbyrådirektiv. Det vil være et tankekors om Arbeiderpartiet allierer seg med høyresida for å få vedtatt et direktiv som nærmest en samlet fagbevegelse er motstandere av.
Motstanderne av direktivet må stå sammen i arbeidet fremover, slik at seieren kan sikres.

Dag Norum, Steinar Ansnes og Terje Bjørlo, Norges Kommunistiske Parti i Østfold

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering