Våpenhvilen er fortsatt på dagsorden etter møtet i FNs støttegruppe for Syria:
-
Illustrasjonsfoto -
(Friheten Nett) `Russisk-syrisk flyvåpen angrep ikke FN-konvoien i Aleppo`: `Ennå er det et imperativ å få slutt på volden i hele landet, utfra det vi kom fram til i forrige uke i Genéve mellom USA og Russland`, sa John Kirby, talsperson for USAs UD. Samtidig viste han til den generell holdningen på ISSG-møtet.
Han understreket behovet for å avansere mot militante krigere fra IS og al-Nusra-fronten og la til at det var en `vansker` med å skille al-Nusra-fronten fra såkalte `moderate opprørere`.
Russlands utenriksminister, Sergei Lavrov, fikk fram at skissering av et mest mulig nøyaktig skille mellom moderate opprørere som USA støtter, og terrorister har topp-prioritet. Lavrov krever at regional-makter øker presset på jihadist-grupper de har innflytelse på uten å gi flere detaljer.
`Våpenhvilen er ikke død`, forsikret US-utenriksminister John Kerry, da han dukket opp fra møtet forut for samtalene med Lavrov. Det samme ble gjentatt av FNs spesial-utsending for Syria, Staffan de Mistura, som la til at, `selv om våpenhvilen er i fare, er det for tidlig for oss å spekulere i om den vil gi resultater så lenge de eneste som kan erklære våpenhvilen for død, er Lavrov og Kerry, og ingen av dem har gjort det så langt`.
Trass i mer press for våpenhvile på møtet, påpekte Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault at det er usannsynlig at våpenhvilen overlever, med mindre andre land enn USA og Russland er villig til å bidra med gjennomføring: `Russere og amerikanere kan ikke gjøre det alene,` sa Ayralt og beskrev stemningen som temmelig mørk etter 4 timers samtaler`. `Er det håp? Jeg kan ikke svare på det ennå, men vi skal gjøre alt vi kan`, sa han, ifølge det franske nyhetsbyrået Agence France-Presse, AFP.
Angrepet på hjelpe-konvoien 19/9 ødela 18 av 31 lastebiler med mat og forsyninger og drepte 21 mennesker. De første rapportene fra Røde Kors hevdet at konvoien ble angrepet fra lufta.
Hendelsen forverret forholdet mellom USA og Russland etter at USA anklaget Russland for å tillate `luftangrep mot konvoien` og holdt Russland `ansvarlig for angrep i luftrommet, fordi russerne hadde forsikret å stanse kamphandlinger i områder der humanitær hjelp skal nå fram på bakken`. Moskva benekter påstandene, og insisterer på at omfang og form for ødeleggelse av konvoi viser at konvoien ble antent på bakken og ikke ble truffet fra luften: `Vi har studert drone-videoer nøye og fant ingen tegn på at konvoien ble truffet av ammunisjon`, sa Igor Konasjenkov, talsperson for russisk forsvarsdepartement, 20/9: `Der er ingen kratere. Bilene har chassis intakt og er ikke alvorlig skadet, noe som ville vært tilfelle etter luftangrep. Alle videoer viser hvordan konvoi tok fyr. Det skjedde på omtrente samme tidspunkt som jihadister startet stor-offensiv mot Aleppo`.
Militante jihadister på pickup med mørsere bruker Aleppo-hjelp som dekning. Video-bilder fra det russiske forsvarsdepartementet.
`Kun representanter for `Hvite hjelmer`, en organisasjon tett knyttet til al-Nuṣrah-fronten, er som vanlig til rett tid på rett sted og ved en tilfeldighet kan de med sine videokameraer svare på hvem som sto bak og hvorfor`. Konasjenkov fortsetter: `De hvite hjelmene opptrer som et `frivillig sivilforsvar`, men opererer kun i områder under jihadist-kontroll og er tett knyttet til al-Nuṣrah. Video fra forsvarsdepartementet viser militante kjøre en bombekaster-pickup bak hjelpe-konvoien`. Russland benekter også at syriske fly kan ha truffet konvoien: `De er ikke i stand til å gjennomfører ikke fly-angrep om natten`.
Lavrov sa til russiske Kanal 1. `Russisk forsvar har allerede uttalt at ingen av deres fly var involvert i hendelsen. Det syriske flyvåpen deltok ikke. De har heller ikke kapasitet til natt-angrep`.
FN tilbake tidligere påstander om at konvoien ble truffet av militære fly. `Vi er ikke i en posisjon til å avgjøre om dette faktisk var luftangrep, men kan si at konvoien ble angrepet`, sa FNs humanitære talsperson, dansken Jens Lærke.
`Russland er klar til å fortsette dialogen med USA om felles tiltak for å bekjempe terrorister i Syria`, sier russisk forsvarsdepartement. Det understreker imidlertid at det bare er mulig hvis Washington avstår fra `å hinte trusler mot russiske militære og sivile`.
Kan disse jihadistene også angripe russiske byer med USAs hjelp?
Generalmajor Igor Konashenkov, talsperson for russisk forsvarsdepartement uttalyte: `Nok en gang erklærer vi oss innstilt på å fortsette dialog med USA om felles innsats mot terrorister i Syria. Men selv de minste hint av trusler mot våre soldater og russiske borgere må utelukkes fra dialogen. Sikkerhet for russiske borgere, uansett hvor de måtte være, er ikke gjenstand for kjøpslåing. Det er alltid vår viktigste og mest ubetingete prioritet`, understreket Konasjenov før han la til: `USA, som støtter såkalte `moderate opposisjonelle` i Syria, har lovet å skille de moderate fra terroristene i al-Nuṣrah-fronten, men har ennå ikke fulgt opp løftene`. Angående Kirbys uttalelser om `trusselen om potesielle tap for russerne i Syria` pekte Konasjenkov på at `Moskva er godt informert om hvor og hvordan `USA-eksperter er involvert i planlegging og oppfølging av aksjonene til jihadistene`.
Talsperson for russisk UD, Maria Zakharova: `USAs snakk om `angrep på russere, likposer og nedskyting av fly` lyder som en `angreps-ordre`.
Russland vil fortsette å hjelpe Syrias regjeringstropper i kampen mot terrorister, sa Kremls talsperson, Dmitrij Peskov, til journalister torsdag, 29/9: `Vi fortsetter å støtte Syrias anti-terror-innsats med våre flyoperasjoner. Viktigst nå er at kampen mot terroristene fortsetter`. Samtidig ba FN Russland og USA gjenoppta samarbeidet for å stanse kamphandlingene. De to landenes innsats stanset nylig etter avvik fra avtalevilkårene de var blitt enige om. Mens Russland opprørers av USAs manglende evne til å skille opprørere fra terrorister, har USA truet med å stanse alt samarbeid mellom landene om ikke russiske og syriske enheter slutter å angripe de militante i Øst-Aleppo. FNs vise-utsending til Syria, Ramzy Ezzeldin Ramzy, sa 29/9 at reetablering av avtalen mellom Russland og USA for å gjenopprette våpenhvile i Syria `vil være det beste skrittet framover`. Ifølge Ramzy er opp til 600 personer nylig blitt skadet i det beleirete Øst-Aleppo. De har akutt behov for evakuering. De medisinske forsyningene til byen er knappe og det er bare matrasjoner til en fjerdedel av befolkningen
Gatebilde fra Damaskus, Omar Sanadiki/Reuters.
Viktigste resultat av de russiske operasjonene i Syria det siste året er at den islamske staten (IS) og Al-Nusra-frontens terrorister er stanset utenfor Damaskus`, sier Kremls talsperson, Dmitry Peskov.
Russiske flyangrep mot IS i Syria siste året har sikret at verken IS, al-Qaida eller al-Nusra-fronten er i Damaskus`, sa Peskov på pressekonferanse 30/9 og la til at `å vurdere framgang i operasjonene som nå pågår er en jobb for militær-eksperter. På spørsmål om hvorvidt den russiske ledelsen forutså at operasjonen i Syria ville vare i over 1 år, sa Peskov at det ikke var satt opp noen tidsfrist da den første beslutningen om å sende fly til Syria ble tatt.
1 år med russiske anti-IS-operasjoner i Syria: 5 avgjørende milepæler.
`Samtidig som vi erklærte vårt hovedmål om å hjelpe Syria og den syriske arméen i kamp mot terrorister, var det meste av landets territorium fra starten av operasjonen okkupert.` Peskov sa også noe om en ny rapport fra SOHR, det syriske observatoriet for menneskerettigheter, som siteres flittig i Vesten, om at 3800 sivile er drept som resultat av russisk bombing i landet: `Vi anser ikke informasjon om det som skjer i Syria fra et organ, stasjonert i UK, som verdifull`.
Ut fra ulike rapporter svinger antallet drepte i konflikten svinger mellom 290 000 og 470 000. Mer enn 4 millioner mennesker har flyktet fra landet og 6,5 millioner er fordrevet internt. Det er beregnet at 13,5 millioner mennesker i Syria trenger rask humanitær hjelp, deriblant er det 6 millioner barn, ifølge den siste rapporten fra UNICEF. Syria er inntatt av borgerkrig siden 2011 der regjeringen har slåss mot opprørsgrupper i tillegg til radikale jihadister; IS, al-Nusra, som i det siste er omdømt til Fatah al-Sjam.
Russisk forsvarsminister: Vi er klar til dialog om Syria med USA, men trusler mot oss er uakseptable.
Russland startet en anti-terror-kampanje i Midtøsten etter henvendelse fra Syrias president Assad i september 2015. Operasjonen ble offisielt avsluttet i mars 2016. Men noen russiske styrkene er blitt igjen i Syria for å hjelpe landets myndigheter med militære og humanitære oppgaver.
Tidligere i uke 39 sa Peskov at Russland vil fortsette sine militæroperasjoner i Syria. Han ga også uttrykk for Russlands vilje til å holde dialogen med USA om felles tiltak for å bekjempe terrorister i landet, trass i den siste splittelsen mellom de to lederne for Syria Support Group (SSG), Kerry og Lavrov. USA som støtter den såkalte `moderate opposisjonen` i Syria, har tidligere lovet å skille ut opprørere fra al-Nuṣra-fronten terroristorganisasjon, men har ennå ikke levd opp til det løftet.
Bearbeidet av Per Lothar Lindtner. Kilde: Jason Ditz, Antiwar -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå! -
KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?
-
TERJE BJØRLO, NORGES KOMMUNISTISKE PARTI I ØSTFOLD
Den amerikanske generalen Wesley Clark, som var overordnet militær leder for NATO styrkene i Europa...
SYRIA – ET NYTT AFGHANISTAN?
-
USAs utenrikspolitikk har ett grunnleggende element. Det er å beholde lydige klientstater samt fjerne stater som utfordrer USAs hegemoni. De har...
Kommentarer
blog comments powered by Disqus