MED HUE UNDER ARMEN OG ARMEN I BIND
-
(Harald Øystein Reppesgaard - nr 2 - 2011) To saker har ”rystet” Norge i løpet av de to siste ukene. Ameliesaken og salget av Elkem til Kina. Disse sakene kan på mange måter være syretesten på den rødgrønne regjeringens evne og vilje til a. å lytte til folks rettsfølelse og den sunne fornuft, b. stå på alle løftene om et statlig eierskap for de viktige og store industriselskapene i Norge. Ingen av prøvene er bestått.
I dette nummer av Friheten oppsummerer sekretæren i LO i Trondheim og NKPs leder regjeringens handel og vandel i det siste året. Det er svært lite rød og grønn politikk. Det er en upopulær blå politikk som AP, SV og Sp med rette for skylden for og som er en strak kurs mor fjæresteinene mens Høyre sitter rolig i båten i smul sjø godt fra land. Man må spørre seg: Er dette en villet politikk? Vet de hva de gjør? Dersom svaret er ja er den en klar avskjedssøknad til kommunal- og statsrådspostene i dette fylkestings- og kommunevalg og til stortingsvalget i 2013. De ønsker å abdisere. Regjeringen var ikke noe for dem. Dersom svaret er nei er det en pest og plage av et stortingsflertall som mangler politisk teft og verktøy for å styre landet til beste for arbeidsfolk.
Ameliesaken ingen vanskelig politisk sak.
Heller ikke juridisk. Det er bare en vanskelig sak dersom man er en stivsinnet prinsipprytter og skal være like ”hard i klypa” som Frp i innvandrersaker. Tyskland har løst problemet med de ”papirløse”. Likeledes Frankrike, Spania, Sverige med mer. De har uten ”rystelser” funnet løsninger for til sammen 6 mill. mennesker. De har forstått noe av humanisme og at vi trenger økt faglig og profesjonell arbeidskraft i framtiden. Ap har malt seg inn i et hjørne, SV roper om hjelp etter at de selv var med på å stramme inn gjeldende ”innvandringsregulerende” kriterier, Sp sitter i Lotusstilling og holder kjeft ledet av den reaksjonære innvandrertalsmannen Ola Borten Moe. Heldigvis har det sunne folkevett reagert. Over 60 % er mot utvisningen. Men det dreier seg ikke om Maria Amelie, men om prinsipper i en innvandringspolitikk. Sånn sett er det fornuftig om debatten fjernes fra Amelies person, til å handle om de anslagsvis 3-400 andre med lignende saker. De har vært her så lenge at de i praksis har blitt norske. Noen tror at jussen er soleklar, men de kan ikke ha lest Utlendingsloven. I Utlendingslovens § 38 står det utrykkelig at myndighetene skal ta hensyn til tre relevante faktorer som er aktuelle for Amelie: Sterke menneskelige hensyn. Særlig tilknytning til riket. Barnets beste. Alle kriterier er oppfylt. Eller som det heter i loven Stortinget har vedtatt: «Det kan gis oppholdstillatelse selv om de øvrige vilkårene i loven ikke er oppfylt dersom det foreligger sterke menneskelige hensyn eller utlendingen har særlig tilknytning til riket.» Hvorfor ikke bruke hue til noe annet enn støtte under en arm i bind?
Elkem. Arvesølvet selges
Kremmermilliardæren Stein Erik Hagen solgte Rimikjeden og investerte i Orkla. Han har aldri tenkt langsiktig på arbeidsplassene bare på milliarder i egen lomme. Elkem, en høyteknologisk bedrift som lager solceller, er en viktig del av den industrielle framtida i Norge. En bedrift staten gjennom en forsterket ervervslov kunne ha kjøpt opp. Nei sier en tilbakelent Giske. Når vi investerer i utlandet må de få investere hos oss er hans orakelsvar. Staten kjøpte derimot Røkkes Aker Solution som driver innen olje. Det var et ”lokomotiv” for industrien sier Ap. Ja et lokomotiv som snart stanser på perrongen når oljen tar slutt. Som har en langt mindre sikkert framtid enn Elkem. Men Røkke har kalt seg sosialdemokrat, så da så. LO stilte ved valget i 2005 krav om gjeninnføring av ervervsloven. Også DNA mente i 2002 at den kunne bevares tross EØS-avtalen. LO i Trondheim mener en aktiv industripolitikk som ivaretar landets interesser ikke er mulig med dagens omstillingslov og krever gjeninnføring. Så får vi stå opp mot ESA og EØS-avtalen. Både USA og EU diskuterer nå å skaffe seg verktøy for å stanse oppkjøp av strategisk viktige bedrifter, så sjansen for å vinne fram burde være der.
Hvorfor ikke Norge? Ikke med denne regjeringen! -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus