• Hjem
  • Leder
  • Smigrende for Jagland - men ikke for Norge

(Hans Petter Hansen - nr 8 - 2001) Mens folk verden over fordommer det nye amerikansk/britiske terror- bombeangrepet mot sivile mal utenfor Bagdad, som kostet to mennesker livet, et tyvetall til dels hardt sarede, samt store materielle odeleggelser, utmerker utenriksminister Thorbjorn Jagland her hjemme seg ved a si at han verken vil ta avstand fra eller stotte det amerikansk/britiske bombeangrepet. Det star i skarp kontrast til hva den franske utenriksminister, Hubert Vedrine, straks gikk ut med; at det "ikke finnes noe folkerettslig grunnlag for angrepene, og at sa vel USA som Storbritannia bor revurdere sin politikk overfor Iran".

Siden Norge i dag innehar posten som leder av den "sanksjonskomite" som Sikkerhetsradet har nedsatt for a undersoke om tida er inne til en omlegging av den sanksjonspolitikk som Irak ble patvunget etter Golf-krigens slutt, burde Jagland sagt det samme som Hubert Vedrine. Ikke bare burde han ha tatt avstand fra det amerikansk/britiske bombeangrepet, men ogsa sagt rett ut at det er pa tide a fa gjort slutt pa en sanksjonspolitikk som ikke nevneverdig har rammet Saddam Hussein og hans regime, men utelukkende det brede lag av det irakske folk. At det har kostet dem et hav av lidelser og dod vet enhver, ogsa Thorbjorn Jagland. I stedet for a tale i denne sak, tier han. Det er dessverre ikke sa vanskelig a begripe. Det var jo de samme bombemakere, USA og Storbritannia, som sorget for at han fikk lederposten i nevnte sanksjonskomite. Smigrende for Jagland. Men ikke for Norge som nasjon!

Berettiget russisk kritikk

Stortingets forsvarskomite har nettopp kommet hjem fra et besok i Moskva der de har droftet milit?rpolitiske sporsmal i de nordostlige omrader med Statsdumaens forsvarskomite, og ogsa med den russiske forsvarsminister Igor Sergejev. Ifolge komiteens leder, Hans J. Rosjorde (Frp) hadde motet med Statsdumaens representanter v?rt "meget positive" – selv om enkelte av de norske utsendingene "var overrasket over den toffe tonen under samtalene". Ifolge Aftenpostens Moskva-korrespondent, Halvor Tjonn, oppfattet Rosjorde det som et stort pluss at Duma-komiteens medlemmer ikke hadde hentet fram de sakene som de siste arene har skapt problemer i forholdet mellom Russland pa den ene side og NATO og Norge pa den andre: Den amerikanskfinansierte "Globus 2"-radaren i Vardo og NATO-ovelser i Finnmark.

Sa var vel alt fryd og gammen da? Nei. I den meldingen som det russiske forsvarsdepartement sendte ut omtrent samtidig som den norske delegasjonens avreise fra Moskva, framgikk det med all tydelighet at Sergejev ikke hadde lagt skjul pa de russiske myndigheters misnoye med nabostatens milit?re disposisjoner tett opp til grenseomradene mellom Norge og Russland. Rett ut blir det sagt at "den russiske ledelsen stiller seg uforstaende til norske bestrebelser pa a oke den milit?re aktivitet i omradet, som ligger umiddelbart opp til den russiske grensen."

I meldingen som ble sendt ut via det statseide byraet RIA-Novosti, bestar opptrappingen bl.a. i at amerikanske jagerfly av typen F-16 og F-14, samt britiske helikoptere av typen Apache, deltar pa pa ovingsfeltet Halkavarre i Porsanger kommune, og at aktiviteten pa Halkavarre-feltet skal okes ved at spesialstyrker ogsa fra andre land skal kunne drive sine bombeovelser her. Fra russisk side fryktes det ogsa at til bombeovelsene inngar utarmet radioaktivt uran.

Under den kalde krigens tid ble det igjen og igjen snakket om betydningen av a legge forholdene til rette for "lavspenning i nord". Men det man na fra norsk side legger opp til er jo det motsatte. Russerne har na sunget ut sin mening om dette. De betrakter det hele som en provokasjon og i strid med tidligere avgitte lofter og forpliktelser. Det er det ogsa. Og "noen" av folkets karne i Stortinget, og andre med, bor na sta fram og si det samme.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering