• Hjem
  • Leder
  • Massemedienes unnfallenhet for NATO
Fra demonstrasjon mot NATO i Trondheim 20. oktober								Foto: Friheten/Harald Reppesgaard
Fra demonstrasjon mot NATO i Trondheim 20. oktober Foto: Friheten/Harald Reppesgaard

Krigere for fred


Internasjonalt snakker man i dag om peacefighters – fredskrigere - og ikke bare om «fredsaktivister» i kampen mot opprustning og krigstrusler. Vi kan ikke lenger sitter passivt og kalle oss «antikrigsaktivister» som i de siste 20 år vi har sittet i ulike, separate fredsorganisasjoner og pratet om fred. Vi må opp og ut og drive en «krig» for fred mot en krig for NATO og USA. Kampen for fred. Freden er en skjør sak som vi må slåss for uavbrutt. Alltid er det krefter som vil ha konflikter, ufred og krig. De er våre motstandere. Krigsprofitørene vil ha makt og rikdom selv om det koster millioner av liv. Med blomstrende ord om «forvar» av verdier, for demokrati og frihet, spres en kynisk propaganda for opprustning og salg av våpen. Våre mektige motstandere i kampen for freden eier mediene og kontrollerer mediestrategien. USAs massemedier eies av store kapitalistiske monopoler som daglig tegner avskyelige fiendebilder av Syria, Iran, Russland, Kina og Nord-Korea. De tar i bruk de mest utspekulerte adjektiver for å ramme lederne og gir oss uavlatelig løgnaktige påstander om masseødeleggelsesvåpen, massedrap på sitt eget folk, hat og hevn mot Vestens kultur og verdier. Og norske media følger pliktskyldig opp og er His Masters Voice. Sjelden har NRK, Dagbladet, VG, eller Adresseavisen i Trondheim, stått for en selvstendig, kritisk vurdering av påstandene eller tatt avstand fra demoniseringen av stater vi aldri har vært i konflikt med. Norske medier er mikrofoner for en fryktpolitikk som har ett mål for øye: Vanlige menneskers naturlige motstand mot våpenkappløp og krig skal brytes ned slik at militærindustrien skal blomstre og maktpolitikerne få herske. Propaganda vinner alltid, hvis du tillater det.


Finnes det en fri og kritisk presse i dette landet? spør mange, med rette. Journalistene tvinger på oss sine "fakta" og synspunkter, ofte de reineste eventyr. Eller som gamle westernfilmer: svart/hvitt-historier med helter og skurker, der Norge og Vesten er på den gode siden.  Skurkene er sånne som Putin, Assad, Gaddafi og Maduro, mens motstanderne deres er heltemodige forkjempere for demokrati, kvinnefrigjøring og alt som godt er.


Når noe vises om Trident Juncture får vi latterlige, parodiske NRK-reportasjer som amerikanske soldater på glattkjøringskurs i Norge. Hvor er de nødvendige spørsmålene om krig, atomvåpen, miljøødeleggelser og Norge som Trumps fotsoldater? Den svenske fredsforskeren Ola Tunanders mener at mediene har gitt oss løgn og desinformasjon om Libya- og Syria-krigene. Etter min mening har dagens framstillingen av russernes krigstrusler ikke høyere troverdighet.


Massemediene brukes i en ideologisk krigføring mot land USA hater. Oppslagene mot Russland viser det. Dagbladet har hatt oppslag som: «Tsar Vladimir», «Hvor farlig er Putin?». VG slår opp: »Jeg utelukker ikke flere likvideringer», i følge en KGB-avhopper om drapsforsøket på dobbeltspionen Skripal i England. Aftenposten mener at: «Donald Trump er russernes mann» og «Putin presenterer oss velgere for så mye oppspinn at vi mistror alt og alle.» Ja man skulle heller tro det var norsk presse og ikke Putin avisa skrev om. NRK TV slår nå alle. Dramaet om «Putins hevn» rullet over NRK2 rute i minst 5 repriser for å være sikker på at vi fikk med oss hva slags person denne tsaren er. Hovedbegrunnelse er at han har «avsmak» for USA. Flott da vet i alle fall hvorfor Russland ruster opp.


Det skal være krigsspill på Byneset i Trondheim den 30.oktober. Oberst Håkon Warø, svarte følgende på spørsmål om hvordan skal vi forholde oss vi som vil bo midt i dette infernoet: «Hadde det vært meg, hadde jeg blitt hjemme og sett på showet. Dette vil få fyrverkeriet på Kristiansten på nyttårsaften til å blekne. Ta med noen gladbobler ut på verandaen. Jeg kommer gjerne.» Makan til arroganse! En slik flåsete svada til de han skal forsvare lot pressa muntert gå upåakta hen istedenfor å filleriste obersten på lederplass..


Selv ikke under den mest iskalde perioden av den kalde krigen serverte man sånn sprøyt i mediene fra militært hold.
Vi vil ha oss frabedt den fordummende og latterliggjørende journalistikken i spørsmål om krig og fred. Vi krever at mediene tar oss alvorlig og gir oss riktige og grundige informasjoner. De må nå ta til ordet for fred og nedrustning. Vi krever en presse som er fri for amerikanske falske nyheter og løgnpropaganda men som ivaretar norske interesser. Undersøkelser viser at journalistyrket er en av de minst troverdige yrker. Vi har i lengre tid fått bevis på dette.
Friheten skrives og redigeres av frivillige, ubetalte medarbeidere som spesielt fokuserer på krigskreftene i Norge og internasjonalt. Vi forsøker å kommer inn under huden på massemedier for og avdekker den servile holdningen til propagandaen fra NATO og USA for opprustning og krigsøvelser. Friheten er et alternativ til krigspresse som en fredspresse.


Fredskampen har heldigvis tatt seg opp i landet. Fra Kristiansand til Tromsø organiseres det markeringer og protestmarsjer mot krigsøvelsen Trident Juncture neste uke.
Trøndelag satte en standart for en enhetlig og samlet kamp mot øvelsen der partier på venstresiden, LO og andre fredkjempere. Den 20. oktober markerte de sin motstand mot krigsøvelser i Midt-Norge og NATOs Trident Juncture. Med vel 600 i tog gjennom Trondheims gågate, Nordre gate– gjallet ropene:» Ingen baser i Trøndelag- tid for fred, tid for fred,» og «Stopp krigsøvelser – tid for fred, tid for fred.» Selv Lørdagsrevyen samme dag kunne ikke unnlate å gi publikum melding om at fredskampen er i gang etter mange års dvale.


Stopp NATO
Make peace great again

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering