• Hjem
  • Politikk
  • Kan progressive snu USAs innen- og utenrikspolitikk ved valget i 2020?
Støttespillere for anti-krigsaktivisten Tulsi Gabbard i Cedar Rapids, Iowa																AP Photo/Charlie Neibergall
Støttespillere for anti-krigsaktivisten Tulsi Gabbard i Cedar Rapids, Iowa AP Photo/Charlie Neibergall

Selv om kapitalismen i USA har en annen forhistorie og andre trekk enn i Norge, forstår vi likevel at problemstillinger som under en statsmonopolistisk kapitalisme i EØS-landet Norge, der høyresiden vil fortsette salget av «arvesølvet» til innen -og utenlandske profitører foran lokalvalgene i 2019. 


Hvordan skape folkelige bevegelser for fred, solidaritet, miljø, demokrati  og sosialisme, er underbudskap til de to journalistene John Wojcik /Mark Gruenberg i People`s World, avisa med tette bånd til kommunistene i USA, cpusa, når de fokuserer på motstand mot neoliberale krigs-krefter og det som sies i de to første debattene før Demokratene avholder primærvalg i januar 2020 og starter nominasjon av en kandidat for partiet, som kan slå Trump i 2020. 
Peoplesworld, Social Media, John Wojcik /Mark Gruenberg, 26.-27./6-2019: De to første debattene før Demokratenes nominasjon av president-kandidat i USA ved valget i 2020: Flere kandidater med progressive holdninger til økonomi, immigrajon og helsetjenester. 


 Fra første debattmøte, 26/6 i Miami. Fra v: Bill de Blasio, New York, Rep. Tim Ryan, Ohio, Julian Castro, Texas, Cory Booker, New Jersey, Elizabeth Warren, Massachusetts, Beto O´Rourke, Texas, Amy Klobuchar, Minnesota, Tulsi Gabbard, Hawaii, Jay Inslee, Seattle i delstaten Washington og John Delaney, Maryland.  Foto: Brynn Anderson, AP. 
10 Demokrater i 1. nominasjons-debatt før 2020-presidentvalget i USA går mot «en økonomi som kun tjener de rike» og er samstemte om at Trumps økonomiske politikk forsterker klasse-skiller og må fjernes i 2020-valget. 


Senator Elizabeth Warren, Massachusetts, krever reguleringer. Hun er i sentrum av debatten og forsterket flere av sine progressive utspill. De fleste andre er enig og sier det trengs politisk mot for å realisere tiltak mot enorme sosiale ulikheter. 
New York-ordfører, Bill de Blasio, legger fram et spesifikt forslag om 70 % skatt på stor-selskap for å tette inntekts-gap. Flertallet unngår likevel rollen til fag- og arbeider-bevegelsen.  Svekket arbeiderbevegelse er naturligvis hovedårsak til de økonomiske forskjeller, som alle er bekymret for. Kun guvernør Jay Inslee, staten Washington, ser arbeiderbevegelsen som selve nøkkelen til å få slutt på økonomisk urettferdighet i USA. Om forskjeller sier Warren: «Hvem har fordeler i vår økonomi? Den virker utmerket for et stadig mindre sjikt på toppen». 

 

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering