(5 - 2012) Lederen av den greske foreningen i Norge, Jannis Barbantonis sier til NA24 at utviklingen i Hellas nå er meget urovekkende, og at en eventuell enighet i EU om en ny redningspakke på 130 milliarder euro til Hellas kun vil løse dagens akutte finansproblem i landet. Dette lånet er slett ikke ensbetydende med at problemene i Hellas fordufter. Det som blir avtalt vil mest sannsynlig heller aldri bli gjennomført. Grunnen til dette er at kravene som blir stilt er utopiske og at folket ikke lenger stoler på politikerne, da de mener at det er politikerne som selv har skyld i elendigheten, sier Barbantonis. Han påpeker at en myte som må begraves er at grekerne ikke vil betale skatt eller gjøre ditten og datten. Selvfølgelig vet den jevne greker hva som må til, og de er også villige til å gjøre det som må til. Problemet er at dette må ledes av noen som folket stoler på, og folket må også se positive resultater av tiltakene. Utrolig nok så pågår det fortsatt en maktkamp partiene i mellom. På den siste målingen så ser man at kommunistene samlet har en oppslutning på hele 43 prosent, og det sier mye om folkets avsky mot politikerne, sier Barbantonis.

Stats og privatgjeld bare vokser.
Elendigheten for den jevne greker blir neppe mindre som følge av EU kravene. Blant annet kreves det nå nye kutt på 25 prosent i private lønninger, 35 prosent kutt i tilleggspensjoner og nedleggelse av vel 100 statskontrollerte organisasjoner. Politikerne vet selvfølgelig også selv at de aldri vil få gjennomført dette, sier Barbantonis. En stor årsak til at dette ikke vil bli gjennomført skyldes empiri, (erfaring) mener han. Det grekerne føler er at måten tiltakene blir gjennomført på er helt feil og at de ikke ser resultatene av alle kuttene. Samtidig som de har mistet enorm handlekraft og mesteparten av inntekten sin har statsgjelden bare fortsatt å stige. Suppekøene til den gresk ortodokse kirken av mat og pengeløse grekere øker nå voldsomt for hver dag som går. For grekerne fremstår dermed alle kuttene som totalt resultatløse sier lederen av den greske foreningen i Norge. Til NRK sier samme Barbantonis bl.a. at Hellas nå utvilsomt er på randen til revolusjon.

Store demonstrasjoner.
Generalstreiker og massedemonstrasjoner har blitt nærmest dagligdags kost i Hellas. De siste massive demonstrasjonene i Athen samlet over 100 000 rasende mennesker på Syntagma plassen og gatene utenfor det greske parlamentet. Frustrasjonen i befolkningen har ført til at oppslutningen til de folkevalgte befinner seg på et bunnivå. I skrivende stund er det nye kravet fra EU at Hellas ytterligere må kutte minst 2,6 milliarder kroner i budsjettet for å få noen ny redningspakke. Den greske avisen Ekathimerini melder at hele ni av ti grekere er misfornøyde med regjeringen til Papademos. I tillegg fyker oppslutningen til kommunistene til himmels skriver avisen. Mange grekere mener også at alle uthalingene med stadig nye og ublue krav fra EU kun er et rått og simpelt spill fra Brussel, og at EUs egentlige mening er å få samlet nok argumenter om gresk uvillighet til budsjettkutt slik at landet ”lovlig” kan kastes ut av EU og Eurosonen.

Kan fort bli militærkupp
Jannis Barbantonis frykter at den kaotiske situasjon i Hellas kan føre til at Europa igjen vil oppleve et militærkupp. Han mener at det selvfølgelig er god grunn til å frykte at det kan bli kupp i dagens Hellas. Spør du meg er man ikke så langt unna nå, sier Barbantonis. I fjor var det frykt knyttet til nettopp dette som gjorde at alle landets generaler ble kastet på dør. Tradisjonelt sett er det militære som står bak kupp i Hellas. De har som regel høyreekstreme politiske preferanser, og det er realistisk at det kan komme til å skje med dagens politiske situasjon i Hellas. Da Papandreou fjernet hele den militære ledelsen før jul var det nettopp grunnet kuppfrykt. For selv om de militære lederne ble fratatt sine verv og posisjoner har de fortsatt veldig mange trofaste venner i det samme systemet påpeker Barbantonis.

Fare for europeisk bankkrise
Det eneste som har sørget for at Papandreou fortsatt får sitte ved forhandlingsbordet har vært EUs frykt for at en gresk kollaps vil gi en ny stor europeisk bankkrise, og at statlig mislighold vil spre seg som ild i tørt gress fra land til land. For å unngå at dette skjer har det blitt innført en rekke tiltak i håp om at dette vil fungere som en brannmur. Men skulle kravene fra EU kulminere i et militærkupp i Hellas vil det sannsynligvis være så langt unna det sluttresultatet som troikaen Det internasjonale pengefondet (MF), den europeiske sentralbanken (ESB) og eurolandene har ønsket, sier Barbantonis.

Stor pengemangel også i det greske helsesystemet.
Helsearbeidere i byen Kilkis har nå sett seg luta lei på de elendige helsetjenester som tilbys fra det nasjonale helsesystemet. De har like godt okkupert byens lokale hospital og i en pressemelding kunngjort at dette hospitalet nå er fullstendig under arbeiderkontroll. Lignende opplysninger om okkupasjoner av lenge økonomisk sultefôrede viktige nasjonale servicetjenester kommer nå inn fra mange deler av landet. En knallhard klassekamp og en folkelig revolusjon har med andre ord startet for lengst i dagens Hellas. Man får bare håpe at militæret nå vil holde seg i ro i sine forlegninger, og at det viktige valget på ny nasjonalforsamling, som er planlagt til våren, kan skje uten Brussels styring og svindel og juks fra det sittende regimet, og ikke minst i ordnede former i dette etter hvert meget kriseutsatte EU landet!
Kilder: NA24, AFP og avisa Ekathimerini

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering