(5 - 2012) I lang tid har det norske Forsvarsdepartementet nå drevet på med et nærmest komisk spill med å sette norske kommuner og to landsdeler opp mot hverandre i en verbal konkurranse om hvor den permanente jagerflybasen for pengesluket, de nye og mye omtalte amerikanske F-35 Joint Strike Fighter jager/bombeflyene skal ligge i framtiden. Men faktum er at spørsmålet om en militær hovedflybase i Norge i realiteten har vært avgjort helt siden Natoforsvaret startet med å bruke den bebodde øygruppa Tarva rett utenfor Ørland militære flyplass i Sør-Trøndelag som skytefelt engang tidlig på 1980 tallet!

”Ingen over og ingen ved siden”
Når det gjelder en slik viktig sak som plassering av en hovedflybase for USA og NATO i Norge så har beklageligvis trauste norske politikere ikke stort de skulle ha sagt. Men for skams skyld så må selvsakt en så viktig sak bankes gjennom i det norske Stortinget. Her gjelder det selvsakt å gi allmuen inntrykk av at dette er en ren norsk politisk avgjørelse. I virkeligheten har basevalget med stor utvidelse av NATOs jagerflybase på Ørlandet i Sør-Trøndelag selvsakt for lengst vært solid sementert og avgjort på høyeste hold i USA. Ikke bare har man her skytefeltet Tarva rett utenfor stuedøra, men også nærhet til flere store fjellager med amerikanske forhåndslager av våpen og utstyr både på Ørlandet og i nabokommunen Bjugn. Dessuten har Ørlandet alltid vært en militær flyplass. Den ligger langt fra nærmeste by, og ikke som i Bodø hvor flyplassen ligger midt i byen, og hvor også all sivil flytrafikk må avvikles fra samme flyplass, med de problemer det naturlig nok medfører for NATOs allsidige militære aktivitet.

NATO skryter uhemmet.
Kaptein Trygve Rushfeldt på Ørland hovedflystasjon sier i et intervju til Forsvarets Forum følgende om dagens situasjon på Ørlandet: ”NATO er svært fornøyd. Vi har kapasitet til å ta imot andre NATO lands flygere for trening. Dessuten er det et stort pluss at Tarva ligger så nære flystasjonen på Ørland. Vi bruker liten tid og lite brennstoff på å fly ut dit vi skal trene. Det er ikke mange NATO land i Europa som kan skryte av å ha et slikt skyte og bombefelt for jagerfly så å si like ved enden av rullebanen. Tarva er dessuten Norges mest fleksible skytefelt pr. i dag. Feltet kan brukes til alle typer bomber og er det eneste skytefeltet i Norge der man kan droppe GPS styrte bomber.” Rushfeldt fremhever også at det er et stort pluss at luftforsvarets øvingsområde på Tarva er samlokalisert med en del av sjøforsvarets skytefelt i samme område. Etter at forsvarets skytefelt Hjerkinn på Dovre ble nedlagt så er Tarva og sjøområdet rundt nå blitt NATOs hovedskytemål for luft til bakke og bakke til bakke, for både laserbomber og mobile kanoner her i landet.

Tarva skytefelt utenfor Ørlandet.
Denne bebodde øygruppen Tarva like utenfor Ørlandet har et areal på ca. 14 km2 hvorav den bebodde Husøya utgjør ca. 8 km2. Øygruppa Tarva ble tragikomisk nok fredet som landskapsvernområde ved kongelig resolusjon i 1982. Samtidig ble dyre og fuglelivet fredet i landskapsvernområdet og i et sjøområde utenfor dette. Tarva har fast bilfergeforbindelse til Dypfest på fastlandet, eget postkontor og til og med en sommerpub. Øya har 15 faste beboere og ganske mange turister om sommeren. Det drivers landbruk på Tarva med både kyr og sau. Vi har her i Friheten tidligere skrevet om denne lille øya og alle de forgjeves protestene som øyas innbyggere gjennom mange år har sendt til Norges styrende myndigheter mot at deres hjemplass er blitt NATOs bombemål. Men fredningsvedtaket av 1982 gjelder tydeligvis ikke bomber og granater, kun turister og molteplukkere som kan risikere å forstyrre dyrelivet. Og at Ørlandet jagerflybase nå blir USA og NATOs militære hovedbase i Norge vil selvfølgelig ikke bedre de utsatte beboernes sikkerhet og livssituasjon som levende statister på bombemål nr. 1. her i landet.

Stortinget som sandpåstrøere.
Det norske stortinget skal som kjent innen kort tid ”behandle” spørsmålet om hovedbase for de nye amerikanske jagerflyene. Forsvarsdepartementet, (les Det norske Forvrengningsdepartementet) og regjeringen vil selvfølgelig da framlegge denne saken som om man har et demokratisk valg på en sak som i realiteten for lengst er avgjort langt utenfor Norges grenser. Og i Stortinget vil det også helt sikkert ikke mangle på ”vektige” argumenter fra mange hold om å legge denne viktige NATO basen nettopp til Ørlandet. Så om noen ikke blir særlig overrasket over at akkurat dette scenarioet vil skje, bør ikke forundre noen blåøyde politikere og andre ivrige bombe og jagerflyentusiaster i Nordland og Bodø i alle fall. Og de kan jo trøste seg med at USA og NATO garantert ikke vil tillate Norge i overkommelig framtid å legge ned verken Bodø, Evenes eller noen andre av de ”viktige” militære flypassene her i landet heller!
Kilder: Forsvarets Forum og Adresseavisen

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

krig

fly

krigsfly


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering