(5 - 2012) Forvaltningsbyrået i Stockholm, som overvåker stiftelser og selskaper i byen, har formelt spurt Nobel-stiftelsen å svare på påstander om at fredsprisen ikke lenger reflekterer Alfred Nobels vilje (Common Dreams 02.01.12). Brorskap.
Prosessen er satt i gang etter gjentatte anmodninger fra den norske juristen Fredrik Heffermehl. I sitt testamente understreker Nobel at prisen skal utdeles til personer eller grupper som har «gjort mest og best arbeid for brorskap mellom nasjoner, for opphør eller reduksjon av stående hærer og for bevaring og fremme av fred».

I sin bok «Nobels fredspris: Hva Nobel virkelig ønsket» argumenterer Heffermehl at Nobelkomiteen i Oslo har misligholdt betingelsene for Nobels vilje. Heffermehl skriver at over halvparten av prisene som er utdelt siden 1946 ikke er i overbestemmelse med intensjonen til Nobel.


Stortinget.
Av Forvaltningsbyrået i Stockholm blir Nobel-stiftelsen også spurt om å kommentere dagbøker av tidligere leder av Nobelkomiteen Gunnar Jahn som «indikerer at ingen aktpågivenhet er blitt vist med hensyn til Nobels vilje».

Dagbøkene viser at Jahn gjentatte ganger protesterte forgjeves mot prisutdelinger som ignorerte Nobels intensjoner. Dagbøkene viser med all tydelighet at Den norske nobelkomité allerede for 50 år siden avviste å ta hensyn til Nobel og hva han ønsket», sier Heffermehl (Reuters 01.02.12).

Heffermehl sier at «Det norske Stortinget allerede da hadde tatt over prisutdelingen og satt i gang å bruke den som sin egen». Heffermehl trekker også fram en artikkel av Michael Nobel i Aftenposten (09.12.11)

Ringeakt.
Michael Nobel skriver at Direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet viser ringeakt for Nobels fredspris når direktøren hevder at miljø, klima og menneskerettigheter er like selvfølgelig del av internasjonalt fredsarbeid.

At Nobelkomiteen ser bort fra testamentet og utvikler sitt eget «utvidede fredsbegrep» strider mot de glassklare regler i testamentet om at «prisen skulle gå til fredsforkjempere, personer som arbeider for å hindre krig gjennom en «nasjonenes forbrødring, dvs. et globalt samarbeid om nedrustning basert på global rett og globale institusjoner».

«Nobelkomiteen og Norge kan i den ytterste konsekvens risikere å bli satt under administrasjon fra Sverige og miste den fulle råderetten over Fredsprisen», avslutter Michael Nobel sin artikkel.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering