(4 - 2012) Intervju med IWW medlem Willy Similä Som påmeldt konferansedeltaker fra Malm i Nord-Trøndelag var Willy Similä i følge den omfattende deltakerlisten på 591 navn det eneste medlem av IWW, (Industrial Workers of the World) på LOs Trondheimskonferanse 2012. Friheten ønsket derfor et intervju med kamerat Willy for å høre litt mer om dette amerikanske forbundet og spesielt hvorfor han var medlem der.

Joe Hills gamle kampforbund.

Friheten: Når, og hvorfor har du meldt deg inn i dette internasjonale forbundet som utvilsomt har meget liten innflytelse på arbeidsliv og lønnsforhold her i Norge?

Willy: ”Jeg meldte meg inn i IWW høsten 2011 fordi jeg mener ledelsen i norsk LO er helt i lomma på AP og lar seg diktere helt og fullt derfra. Noe som er blitt bevist utallige ganger gjennom historien her i Norge, samt at IWW praktiserer klassekamp og ikke slik som LO politikk med klassesamarbeid.”

Friheten: Så vidt jeg vet er dette forbundet IWW som ble dannet i 1905 i Chicago identisk med det fagforbundet legendariske Joe Hill i sin tid agiterte meget sterkt for i USA. En tøff klassekamp og fagorganisering som til slutt kostet ham livet da han ble dømt til døden for sosialistisk oppvigleri av amerikanske myndigheter og skutt?

Willy: ”Ja, det stemmer. IWW er industriarbeiderforbundet som Joe Hill arbeidet meget aktivt for å organisere arbeidsfolk å tilslutte seg til. og han kjempet en lang kamp for å bygge denne unionen opp til et stort og sterkt forbund i USA. Nå er det også dannet en norsk avdeling av IWW med Jan-Robert Fevang som egen norsk sekretær.”

Friheten: Det er en kjent sak at mafiaen i USA med Jimmy Hoffa i spissen i 1920/1930 årene fullstendig overtok det amerikanske Transportarbeiderforbundet og de fleste andre større fagforeninger i landet. Du er ikke redd for at kriminelle pamper i USA fortsatt styrer mye også i dagens IWW?

Willy: ”Nei, dette forbundet er jeg helt sikker på har ingen Jimmy Hoffa utgaver eller pamper i styret. I motsetning til hva man kan si om mange større forbund og fagforeninger her i landet. IWW er demokratisk og styres av medlemmene. Vi har ingen foreningspamper hos oss. Vi vil ha et industrielt demokrati, der arbeidsfolk selv kontrollerer sin egen arbeidsplass og kan velge miljøvennlige, fornuftige alternativer over sjefenes topplønninger og sette miljøspørsmål på dagsorden for alvor.”

Friheten: Av IWWs eget program ser jeg at det fastslås at forbundet ikke er tilknyttet noe politisk parti eller organisasjon. Og at man fortsatt kan stå som medlem av sin egen fagforening selv om man melder seg inn i IWW. Vil ikke dette by på problemer?

Willy: ”Nei, overhode ikke. IWW er et internasjonalt forbund for alle arbeidere uansett annen fagforeningstilhørlighet. IWW organiserer arbeidere i industriforbund heller enn i fagforbund, slik at alle arbeidere i en industri, eller bransje, står sammen mot makta. IWW arbeider for klassekamp, solidaritet og arbeidermakt.”

Friheten: Programmet til IWW sier bl.a. at de etablerte fagforeningene bidrar til å sette arbeidere opp mot hverandre og opprettholde et system der arbeidsfolk er taperne og noen svært få rike tar all fortjenesten av vårt arbeid. Samt at heller enn det konservative ordtaket: ”En rimelig lønn for ett ærlig arbeid,” må vi skrive på vår fane den revolusjonære parolen: ”Avskaff lønnsarbeidet.” Programmet til IWW sier også at arbeiderklassens historiske oppgave er å gjøre ende på kapitalismen. Og at: ”produksjonsstyrkene må organiseres ikke bare med tanke på den daglige kampen mot kapitalister, men også for å fortsette produksjonen etter kapitalismens fall. Ved å organisere oss industrielt danner vi det nye samfunns struktur innen skallet av det gamle.” Men Willy, du er ikke redd for at et slikt samfunn som IWW arbeider for vil bli et anarkistisk samfunn hvor ingen og alle styrer, eller en slags anarkosyndikalisme?

Willy: ”Hvorfor redsel for det, arbeiderklassen er fullt i stand til å styre samfunnet uten overopphøyde ledere eller pompøse og godt lønnede pamper. Arbeidsfolk trenger ingen ledere eller egenrådige sjefer for å si oss hva vi skal gjøre for å drive et rettferdig og godt samfunn uten utbytting. De som i dag har kontroll over kapital, industri og politikk styrer oss med stø hånd mot stadig mer krig, sult og fattigdom. Sammen kan vi stanse denne utviklingen og bygge en bedre verden.”

Friheten: Ja, det er i allefall ingen tvil om at spesielt IWWs norske programposter inneholder mange positive ting og fornuftige ønsker. Bl.a. ønsker om avvikling av all våpenproduksjon på norsk jord og i norsk regi andre steder i verden og en rettferdig ressursbasert økonomi, der alle får etter behov og gir etter evne. (Denne siste setningen har jeg nok en mistanke om at ditt påstått upolitiske IWW har ”stjålet” fra et visst internasjonalt politisk partis program.) Men det er jo bare positivt at stadig flere deler den tesen Willy. Så du får ha stor takk for at du stilte så velvillig opp til dette avisintervjuet Willy, og jeg ønsker deg lykke til i ditt nye forbund og håper at vår avis Friheten får høre mere fra deg om hvordan utviklingen i IWW og den norske avdelingen forløper i tiden som kommer.

Willy: ”Takk for det, jeg kommer selvsakt fortsatt til å holde kontakten med dere.”

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering