(1 - 2012) Kapitalismen er som et nøtteskall. Når trykket blir for stort, sprekker det. Det sprekker ukontrollert, og uhemmet. Skallet revner, på kryss og tvers. Kapitalismen er råtten. Nøtta er råtten. Den råtne nøtta. Den man finner inni det sprukne skallet. Hvor råtten den er, finner man derimot ikke ut uten å undersøke den nærmere. AV PETTER KONRAD SANDVIK

En brå start for €
2011 startet rått og dramatisk. I starten av januar kunne vi allerede lese om PIMCOs (verdens største investeringsfond) anbefalinger om å trekke EUs tre mest gjeldstyngde land (Hellas, Irland og Portugal, og Belgia, Italia og Spania i andre omgang) om å trekkes ut av den felles EU-valutaen, «EURO». Videre ble Estland det 17. EU-landet med EURO som valuta.

«Krisen» i norges militærpolitikk
Norges nye, fantastiske, nydelige og herlige kampfly, Joint Strike Fighter fra statene. Dette flykjøpet har vist seg å være noe dyrere enn først antatt (i alle fall først publisert), og «konkurransen» som skal senke priser og sørge for bedre produkter og tilbud, forsvant visst. Ifølge framkommende fakta i senere tid er ikke flyene de man trodde, eller håpet. Det har heller ikke vært konkurranse mellom flyprodusentene, hvertfall ikke reel. Slik at Saabs svenske jagere, ble aldri vurdert seriøst. (Dette med tilbud/flyenes «funksjoner» kan for øvrig sammenliknes med en kommunes nye traktorinnkjøpt, som var basert på «50-km/t», «luftsete» og «luftfjæret hytte», og det var en av tre aktuelle traktorer som hadde disse tre, dog kunne man i vedlagte dokumenter til kommunestyresaken se produktarkene for de andre, der dette var tilvalg, akkurat som den man hadde «sett seg ut», likner mye på dette flykjøpet. Kanskje det er en «standard» som i «Norsk Standard» dette inngår i?).

Libya i brannDen arabiske våren starter – planlagt?
Tunisia er i opprør. Folk er rasende. Hva fortalte media, og hva fortalte ikke media? Jeg leste Friheten. Opprøret startet i Tunisia, Afrika, den 18. desember 2010. Folk demonstrerte mot høye matpriser mm. Videre kunne vi lese av avisoverskriftene om Maria Amelie, banker som gikk konkurs, om «Tea-party»-den nye bevegelsen i USA. USAs handelsunderskudd, på 79 681 millioner, Bolivia som i nedgangstider, krise og krigstid, senker pensjonsalderen fra 65 til 60 år – og går således motkurs (men, dette leste jeg bare om i Friheten, det var vel ikke viktig å nevne noe annet sted?).

Oljen, viktigere og viktigere for landets (kapitaleiernes) inntekter
Cuba finner store oljereserver, oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja blir stadig mer aktuell, samtidig som at oppdrettsnæringen får store rømninger av fisk, lusproblemer mv. I nummer fem av Friheten, 2011, kunne vi lese en artikkel «LIBYAS HISTORIE» på midtsidene. Her står det klart og tydelig i ingressen «Presser USA fram en borgerkrig i Libya for å rettferdiggjøre militær intervensjon fra NATO i oljelandet Libya?». Hva skjedde med Libya? Libya ble okkupert, også med norske styrker. Norge i krig, eller krig skal vi ikke kalle det. I Egypt har det blitt revolusjon, og det politiske spillet har startet. Hvor det ender, vet vi ikke enda. Kina holder folkekongress, og velger «Veien til folks lykke» som sitt hovedtema for sin neste femårsplan.

Kommunistene med framgang
I Russland fortsetter kommunistene sin framgang ved valget i mars, og oppnår rundt 17 % av stemmene. Duma-valget i desember gjorde at de videre økte til 21 %. Jordskjelvet i Japan sørger for fare for stråling. Flere kraftverk opplever store problemer. Ifølge fakta fra ulike kilder skal det ha vært underrapporterte problemer ved kraftverkene i lengre tid, og det er lenge fare for at disse skal «gå i lufta». Det presses samtidig på for konsekvensutredning for oljeboring i Nord-Norge. Videre avsløres det sosial dumping, i blant annet bemanningsbyrået «Adecco».

Islands problemer, EU og mer fortsetter, problemene står i kø, bokstavelig talt
Islands folk på vel 400 000, over 10 ganger mindre befolkning enn i Norge, står opp mot spekulantene, som staten har valgt å forhandle med. Strømmen har blitt 330 prosent de siste ti år, og må vel ses på som en «rekord» i seg selv. USAs militærbudsjett når nye høyder, 81 % økning på ti år, og er på hele 698 milliarder dollar, som tilsvarer vel 43 % av verdens militærutgifter. Bin Laden hevdes drept, om han har eksistert. I tillegg fortsetter krigen mot Libya, fredsdemonstrasjoner, og opprøret i Afrika fortsetter i sin tur.

Jernbanemateriell kan ikke fraktes med jernbanen
I mai leser vi at Jernbaneverket i sin «fornying», det som heter vedlikehold, velger å frakte 5130 betongsviller fra Hønefoss til Majavatn med lastebil, hele 37 lastebiler, istedenfor et fåtall godstog. Med lastebil blir den totale avstanden en og en halv gang rundt ekvator, over 60 tusen kilometer, istedenfor fem-seks tusen kilometer med godstog. Jernbaneverket hevder samtidig de vil være miljøvennlige.

Jordbruksoppgjøret 2011, mer olje og mer fly
Å lese at den gjennomsnittlige norske bonden tjener kr. 180 000 mindre enn andre sysselsatte i dette landet er «vilt». Det høres nok helt utenkelig ut. Mannen i gata bryr seg vel like lite om det som om hvor søpla går etter at den blir henta fra renovasjonsselskapet. Men dette er en viktig sak, en sak på liv eller død, bokstavelig talt. Det staten «øker» totalbeløpet med i jordbruksoppgjøret i året, er det samme beløp de sparer inn på at mange bønder legger ned sine verk, og det at de øker matmomsen. Slik finansierer de hele jordbruksoppgjøret, uten noe ekstra, år for år, bare ved å justere momsen, og videreformidle tilskuddet til de som legger ned.
Konsekvensutredning for oljeboring i Nord er vedtatt. Hvordan vil det gå? I 2008 presenterte Forsvarsdepartementet et beløp på 18 milliarder for 48 nye jagerfly. Dog fikk man et økt behov for å bombe/angripe (hvorav seks fly i Afghanistan, og seks i Libya), førte til at man økte dette til 56 fly, og 61 milliarder. Videre ble dette økt til 72 milliarder på et senere tidspunkt, og har økt mye siden det.

Jernbane Kommunistene fram og volden i Syria
I Moldova gikk kommunistpartiet fram og havnet på 52 prosent oppslutning. Partiet hadde presidentvervet fra 2001 til 2009, da det falt ut av regjeringen, men er nå på full fart tilbake, og fikk to tredeler av stemmene i landets største by, Beltsy.
Det er opprør og vold i Syria. Senere på året får man se tegn til at NATO-Norge forbereder krig om Syria og Iran. Med all sannsynlighet, er nok USA rede til å gå inn der også.
I tillegg fikk vi Treholtsaken opp igjen, i anledning gjenopptakelseskommisjonen, som gjorde like vedtak som før.

22. juli og valg
Hele Norge forberedes på valget, mens en nasjonal tragedie skulle ramme. «Marxist-Hunter» sto det av skulderen på mye omtalte «Anders Bering Breivik», på en av «, 22.-juli bombe/massakeren. Valget var i anmarsj, og valgkampen noe utsatt, og begrenset. Men valgflesket var også tilstede.

En lang amerikansk romfartsæra er over – og Fidel er 85 år
Dagens finanskrise har tatt et hardt grep rundt halsen på USAs økonomi, og dermed også USAs romfartsorganisasjon «NASA». Romfergen «Atlantis» ble satt på bakken for siste gang den 21. juli, og markerte slutten på USAs romfartsprogram som har vart i 30 år.
Det har denne høsten gått 20 år siden Sovjetunionen ble oppløst, og i den anledning har vi kunnet lese mye om dette, og at alle landene fikk demokrati (som de kjempet for). At det faktisk har blitt lagt ned 22 000 barnehager og 14 000 skoler i Russland siden den tid leste jeg bare i Friheten.

Valget er over, valgflesk er omgjort til valgbløff og NKP gikk fram
Høyre ble valgets store vinner, og FrP og SV valgets tapere. Videre gikk NKP fram med 33 % i antall stemmer, som er mye for et lite parti. Forsvinner SV?
Utover høsten får vi med oss saker som at PSTs sjef Janne Kristiansen blir bedt om å gå fra ulike hold, etter 22.-juli.
Fredsprisen går til tre afrikanske fredsforkjempere, og skapte ikke mye oppstandelse. Kina fortsetter sin satsning på romfart, og på grunn av innskjæringene i NASA rykker Kina nå kraftig fram i dagens romkappløp.

NATO har gjort «jobben» sin i Libya nå, Gaddafi er drept
På fjernsynsskjermen kan vi se bilder av en drept Gaddafi, en president, dras etter armer og føtter gjennom Libyas gater. Debatten går rundt om han er drept av libyske opprørere, eller NATO. Men hvem igangsatte krigen, hvem tok iniativet til å sette inn tropper? Hvem tjener på krigen? Hvem kommer til å stjele Libyas olje? Den som lever får se heter det. Men, her kan man vel regne, den som vant krigen (NATO) – vant oljen, vant bestemmelsen over hva som skal skrives i historien. At NATO har brutt FNs resolusjoner 1970 og 1973 er helt klart, dog var vel Friheten også her en av de få kildene: Man skulle ikke fjerne eller drepe Gaddafi, Man skulle ikke fjerne regimet, Man skulle ikke støtte noen part i borgerkrigen, Man skulle ikke bombe sivile m ål, Man skulle ikke forsyne noen av partene med våpen. Gratulerer NATO, 6-0 til deg.

I november bryter «99 prosentene» gjennom munnbindet til verdensmedia
Wall Street blir «okkupert», 99 prosentene har sett seg lei av kapitalismen. At det demonstreres sterkere og sterkere mot kapitalismen er et faktum. Kapitalismens krise gikk ikke over av seg selv, det var ingen som hadde nok penger å sprøyte inn i kuttet til kapitalismen, kapitalismen lider. Kuttet lindrer ikke seg selv, og sluker det den kommer over, og alt av kapital og verdi.

Ut av Irak, ut av Afghanistan, inn i?
Vi får se bilder av de siste amerikanske krigstropper som trekker seg ut av Irak før jul i 2011. At 100 000 er døde er fakta, hvor mange fler aner ingen. Ifølge USA føres det ikke logger, men dette har framkommet via mye kjente og omstridte «WikiLeaks» at det føres, som har tall på 110 000 + som antall sivile drepte. At 1,3 amerikansk soldat døde i døgnet i krigen er fakta, vel så mye som at Irak ble totalt rasert, hundretusener drevet fra sine hjem, og jeg spør, hvilket land blir det av Irak nå?

2011 er over, og det herrens år 2012 står for dør
Hva skjer i 2012? Blir det nye kriger, nye avsløringer, nye hemmelighetskremmerier, nye overvåkningsenheter, nye «forglemmelser». Hva kan vi forvente? I Friheten kan du lese om dette, og mye mer, mye «nytt» som du ikke kan lese andre steder – Friheten er fri.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering