(24 - 2011) Diagrammet over viser produksjonen av olje fra år 2000 til i år. Søylen for 2010 viser at det ble produsert 1,80 millioner fat olje pr. dag dette året. Det er en nedgang på 9,5 % fra året før. Søylen for 2011 er en prognose fra i fjor. Den ser ut til å treffe ganske godt siden produksjonen i årets 10 første måneder er 1,69 millioner fat pr. dag. Det gir en årsproduksjon i 2011 på nærmere 620 millioner fat.

AV KÅRE WAHL, HAMMERFEST
På alle produserende norske felt er det 4400 millioner fat olje igjen. Regner man med en produksjon på 620 millioner fat i årene som kommer, vil det ta 7 år før all den gjenværende oljen i disse feltene er tatt opp. Men produksjonen vil selvfølgelig ikke stoppe brått, den vi avta jevnt. På oljekrisa.no vil man kunne se status for alle norske produserende felt.

Dette er bakgrunnen for den desperate holdninga man har kunnet se innen norsk oljenæring. Det har vært leitet intenst etter nye funn. Og så vant man det store loddet, Aldous Major Sør/Avaldsnes ble funnet i sommer. Ingen vet ennå hvor stort dette feltet er, det største anslaget er mellom 270 og 520 millioner m3 oljeekvivalenter, det siste betyr at gass i feltet er regnet om til olje. Gjennomsnittet er 395 millioner m3. Hvor mye er det?

Vi kan ha to perspektiver, et globalt og et nasjonalt.
Oljeforbruket globalt er ca. 406 millioner m3 pr. måned. Hele feltet tilsvarer altså knapt enmåneds globalt forbruk. I diskusjonen om en global Peak Oil er dette funnet altså uten betydning.

Sett i et norsk perspektiv blir det annerledes. I 2010 var norsk oljeproduksjon 104 millioner m3. Da tilsvarer 395 millioner m3 4 år med denne produksjonen. Det er mye olje og gass.

Men hvordan vil det virke inn på Norges oljeframtid, ref. diagrammet over? Hvis man fordeler 395 milliarder m3 over 20 år og regner om fra kubikkmeter til fat, blir det en produksjon på 0,34 millioner fat pr. dag. Og, for å ta et eksempel, hvis halvparten av dette er gass, blir dagsproduksjonen av olje 0,17 millioner fat. Om man legger inn søyler på 0,34 eller 0,17 millioner fat pr. dag på diagrammet over fra 2016 og utover, så er det ett fett. Norges tid som en stor oljeeksportør er over. Rovdriften er uopprettelig.

Så til Finnmark. Hvordan er status her?
Pr. i dag er det boret 89 brønner i Barentshavets vestlige del.

Snøhvit inneholdt opprinnelig 193 milliarder m3 gass.
Goliat, som ligger mellom Snøhvit og Hammerfest, inneholder 31 millioner m3 olje. Der er også 7,3 milliarder m3 gass. Produksjonen av olje vil starte i 2013 og forventes å vare i 15 år. Det vil i gjennomsnitt gi en produksjon på 0,032 millioner fat pr. døgn.

I år er feltene Skrugard, Norvarg og Skalle funnet.
På Skrugard er det gjort et funn på mellom 25 og 40 m3 olje og mellom 2 og 7 milliarder m3 gass. Det er et funn på størrelse med Goliat. Statoil forventer å finne et Goliat til i et nærliggende område. Om dette slår til, vil altså de tre Goliat utgjøre en produksjon på ca. 0,1 (3 x 0,032) millioner fat pr. døgn. Det er omtrent like mye som nedgangen i norsk oljeproduksjon fra 2010 til 2011.

Norvarg ligger 250 km nord for Melkøya. Foreløpige beregninger tyder på at funnet har mellom 10 og 50 milliarder m3 gass. Skalle er et felt som ligger 25 km nord for Snøhvit. Det inneholder mellom 2,5 til 8 milliarder m3 gass.

Feltet Heilo ligger 105 km nord for Hammerfest. Det ble i sommer omtalt med store forventninger i media, det ble kalt «diamanten». Da leitebrønnen var ferdig boret, viste det seg at feltet var tørt.

Av felter som det har vært fokus på tidligere år, nevnes:
Nucula, 65 km nord for Honningsvåg, som i de første spekulasjonene kunne være dobbelt så stor som Goliat, er blitt redusert til mindre enn 6 til 12 millioner m3 olje ekvivalenter, dvs. olje og gass. Arenaria, 160 km nord for Nordkapp, inneholder mindre en 1 milliard m3 gass. Caurus, som ligger 160 km nordvest for Hammerfest, inneholder mellom 2 og 8 milliarder m3 gass. Ververis som ligger 200 km nord for Nordkapp, inneholder mellom 3,6 m3 gass. Obesum, som ligger 175 km nordvest for Hammerfest, har et usikkert, men lavt volum. Tornerose inneholder 8,7 milliarder m3 gass og 1,2 millioner m3 med olje.

Alke og Alke Nord inneholder 16 milliarder m3 gass.
Summeres alt det som er funnet (inklusive Snøhvit og Goliat) så blir det 281 m3 milliarder gass m3 gass og 71 millioner m3 olje. Det er lite, stusselig lite.

Tenker man på Tog 2 på Melkøya, bør man kanskje ta med også tørre brønner. Jeg tenker da på to som ble boret ved Tornerose i håp om at det var mer gass der. Men de var begge tørre. Og jeg tenker på den som ble boret litt sør for Askeladd, på Lundefeltet, den var også tørr. Zapffe ved Tornerose var også tørr.

Jeg har tidligere vist til en undersøkelse fra US Geological Survey som konkluderte med at det i et område utenfor Finnmarkskysten ned til Svalbard var 327 millioner m3 olje og 742 milliarder m3 gass. Det tilsvarer 3 årsproduksjoner av olje og 7 årsproduksjoner av gass. Funnene så lang ligger trygt innenfor prognosen til US Geological Survey.

I media har ulike aktører hausset opp en olje- og gasstemning til eksalterte nivåer. Hensikten med denne artikkelen er å gjenopprette en viss kontakt med bakken. Så får framtidige undersøkelser vise hva som ligger under Barentshavets bunn.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering