Oljelobbyen presser på for konsekvensutredning
-
(Bjarne Johansen - nr 7 - 2011) OLJEBORING UTENFOR NORD-NORGE HAR VÆRT ET STRIDSSPØRSMÅL I MANGE ÅR. VERDEN TRENGER OLJE OG GASS HEVDER TILHENGERNE OG NORGE HAR ENERGIFORPLIKTELSER OVERFOR EUROPA. Dessuten trenger Nord-Norge nye arbeidsplasser og oljen er eneste håpet for å hindre forgubbing og fraflytting fra landsdelen. Motstanderne trekker fram oljeforurensing av det fiskerike havet som viktig argument mot oljeboring. Og fokus på klimaendringer med bl.a. Norges Kyoto-forpliktelser har styrket motstanden.
Etter flere tiår med «Nei til oljeboring nord for 62. breddegrad», utøver oljeselskapene nå et press på politikere og interesseorganisasjoner for å gjøre klart for olje- og gassutvinning i Lofoten-Barentshavet - midt i det europeiske matfatet.
En framtidig olje- og gassutvinning utenfor Nord-Norge vil ikke skape nevneverdig med arbeidsplasser nordpå. For ny avansert teknologi - sørfra - vil fjernstyre utvinning av petroleumsprodukter direkte gjennom olje- og gassledninger til forbrukerne i Europa. Den avanserte teknologien krever høy kompetanse og i Norge befinner den høykompetente leverandørindustrien seg på Sørvest- og Vestlandet. Andre «nye arbeidsplasser» vil dukke opp i Bærum og på børsen i Oslo hvor Oljefondet vil spekulere i krigsforberedelser, ødelagte regnskoger og helseskader.
Regjeringen håper nå på å være ferdig med «spørsmålet om konsekvensutredning (KU) for nordområdene» før 1. april. Innad i regjeringen er det betydelig motstand både i SV og Sp mot KU. Landstyret i SV vedtok i januar å si nei til KU, men internt i regjeringen kan spørsmålet om KU allerede være avgjort før Sp sitt landsmøte 18. mars. KU er en juridisk forutsetning for å kunne sette i gang oljevirksomhet i Barentshavet-Lofoten, og derfor er KU viktig for oljelobbyen.
Men trenger vi KU for å forstå konsekvensene av olje og gass? En ny «Samfunnsøkonomisk analyse» lagt fram av Miljøverndepartementet (Rapport 2010/20) viser at oljevirksomhet vil fortrenge kystfiskerne og bidra til sentralisering og svekkelse av fiskerinæringen i Lofoten, Vesterålen og Senja. Tidligere har flere miljøfaglige etater advart mot oljeboring: Statens Forurensingstilsyn, Direktoratet for naturforvaltning, Norsk polarinstitutt og Havforskningsinstituttet. Også flere næringsorganisasjoner går mot oljeboring: Norges fiskarlag, Norsk kystfiskarlag, Fiskeri og havbruksforeningens landsforening, Fiskekjøpernes forening og LO Vesterålen.
I dag 4. mars overtok Ola Borten Moe (Sp) som olje- og energiminister etter Terje Riis-Johansen. Ifølge media er Borten Moe tilhenger av oljeboring i nord, men selv sier han at han følger partiprogrammet og følger lojalt de vedtak partiet gjør. På den 17. Offshore Strategikonferansen i Stavanger 14-16 februar lovte daværende minister Riis-Johansen forutsigbarhet for olje- og gass-Norge. Han var imidlertid taus om KU, men understreket likevel hvor viktig Snøhvit og Goliat var blitt i nord. De største mulighetene for framtiden ligger i havområdene utenfor Nord-Norge sa han, og vi regner med at Borten Moe lojalt vil følge opp Riis-Johansen.
Det var i 2006 at regjeringen kom med en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet-Lofoten med «formål å sikre både miljøet og langsiktig verdiskaping». Konklusjonen var at verdifulle områder utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen, Troms og Finnmark ikke skulle åpnes for petroleumsvirksomhet i daværende stortingsperiode. Forvaltningsplanen skulle revurderes i 2010, men dette er blitt utsatt til i år. Det er i den sammenheng «spørsmålet om» KU er på dagsorden.
Makteliten har en lei tendens å manipulere «folket» gjennom å kjøpe «meningsmålinger» som svekker betydningen av argumentasjon. «Meningsmålinger» tåkelegger saklig argumentasjonen og setter i stedet fokus på «hvor mange» som er mot versus for KU, for og mot olje- og gassutvinning, for og mot Marit Bjørgen sine gullmedaljer osv.
Som når 85 prosent av de spurte i markedsanalyseselskapet Synovate sin spørreundersøkelse i desember 2010 svarer ja på spørsmålet om KU (bare tosker er jo mot «kunnskap»), da tropper ordførere i 10 av 11 kommuner i Lofoten og Vesterålen opp hos statsministeren i Oslo og krever KU. Samtidig er et flertall av befolkningen fortsatt mot oljeboring utenfor Nord-Norge, ifølge «de siste» meningsmålinger. -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus