En sjøbasert næring på overtid
-
(Knut Eide - nr 5 - 2011) ”Bare” en rutinesvikt
Om lag 175.000 laks rømte nylig fra Salmars sjøbaserte oppdrettsanlegg på Forsnes i Hitra kommune. Konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer beklager og sier at slike rømminger selvsagt ikke skal skje. Dette skyldes utvilsomt en rutinesvikt sier han.Man kan jo tilføye at det nå begynner å bli temmelig mange slike rutinesvikter etter hvert. Bare de tre siste årene er det meldt om ca. 252.000 rømninger årlig her i landet, hvor det samme konsern Salmar også bidro med en uheldig lakserømming i fjor høst. Og disse store laksetallene er kun det offisielle antallet som er blitt innrapportert av lakseoppdretterne, hvor mange slike lakserømminger som aldri blir innrapportert til myndighetene kan man jo bare gjette seg til. Denne gang tok det hele fire dager før oppdrettskonsernet Salmar innrapporterte denne siste store lakserømmingen. Også denne gang har det oppstått en revne i laksenota i forbindelse med et avlusingsforsøk på laksen.
Nesten så de skjemmes
Til lokalavisa Hitra-Frøya sier samme Salmarsjef at det er nesten så de skjemmes av de stadige lakserømmingene. Nå setter han sin lit til, og håper, at den rømte oppdrettslaksen finner veien bort fra de norske lakseelvene. Fullt så optimistisk er imidlertid ikke de to lokale fiskerne som den samme avis har intervjuet. Terje Knutsen og Kian Lundstedt fra Forsnes på Hitra poengterer at alle oppdrettsanleggene må på land for å få bukt med rømming og lakselus. Begge to har vært ute og fisket etter den rømte laksen, men sier at de foreløpig ikke har fått noen fangst. De mener begge at oppdrettsnæringen må legges om for å bli miljøvennlig. Myndighetene må legge til rette for at oppdrettsanleggene flyttes på land. I tillegg til at man da får full kontroll på rømming og sykdommer, vil det også skape arbeidsplasser for lokalsamfunnet. Her på Forsnes er det nesten ingen som bor, men jeg tror det ville vært mer attraktivt hvis det hadde vært et stort landbasert oppdrettsanlegg her, mener fisker Terje Knutsen.
Store revner og store fortjenester
Fiskeridirektoratet og politiet på Hestnes, der den revnede nota nå er tatt på land for undersøkelse, har målt flengen i nota til å være ca. 11 meter høy og vel 3 meter bred.
Det var derfor ikke noe problem for laksen å finne rømmingsveien ut til friheten.
Samtidig kunngjør Salmars konsernsjef Leif Inge Nordhammer at Salmar har økt sine resultater i fjerde kvartal 2010 med hele 97 % i forhold til det samme kvartal i 2009. For 2010 sett under ett er det også mer enn en dobling av resultatet, med en økning på 66 % fra 2009, med et gedigent driftsresultat på hele 972,8 millioner kroner. Styret i Salmar- konsernet har nå innstillt på at det utbetales et økt utbytte til 4 kroner pr. aksje til selskapets aksjonærer. Samme Nordhammer sier at de gode resultatene legger grunnlaget for betydelig vekst i årene framover. For hele det store SalMarkonsernet, (inkludert selskapets eierandeler i andre selskap) ble driftsinntektene i fjerde kvartal 2010 hele 1 149,7 millioner kroner, (mot 756,5 millioner i tilsvarende kvartal i 2009.) -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus