Hallkollaps i Tromsø: Billigst kan koste dyrt
-
(Bjarne Johansen - nr 4 - 2011) OM KVELDEN FØRSTE NYTTÅRSDAG 2011 KOLLAPSET DELER AV TAKET PÅ DEN NYE HAMNA IDRETTSHALL I TROMSØ. HALLPROSJEKTET HADDE TIL DA KOSTET NÆRMERE 20 MILLIONER KRONER - EN OVERSKRIDELSE PÅ OVER 15 MILLIONER, IFØLGE AVISA ITROMSØ. BYGGHERREN ER TROMSØ KOMMUNE OG HOVEDENTREPRENØR (ELLER «LEVERANDØR» SOM DET HETER) ER KONGSBERGFIRMAET COVER-ALL NORGE AS.
Pga. av skadene etter kollapsen er hallen nå demontert og oppføring av ny hall er utsatt på ubestemt tid. Byggherre og entreprenør (leverandør) er uenige om hvor ansvaret for kollapsen ligger. Ingen vil ta regningen og forsikringsselskapet Gjensidige sier skadene på hallen faller utenfor det området forsikringen dekker, skriver iTromsø.
Snømengde og vind skal ikke være direkte årsak til kollapsen. Undersøkelser så langt tyder på at mange av boltene som skulle sikre bæredragerne og forankre hallen var underdimensjonerte og ikke festet ordentlig i grunnkonstruksjonen.
Uenige om ansvaret
De involverte parter er uenige om hvor ansvaret ligger, men det er foreløpig ikke snakk om noen rettssak sier eiendomssjef Bente Nemeth til Friheten. Så langt har det ikke vært noen reelle forhandlinger mellom de involverte parter. Tiden hittil har gått med til å dokumentere de tekniske sider ved saken. Det nytter ikke bare å komme med påstander. Politikerne må få veldokumenterte innsyn i saken før de kan ta sine avgjørelser, sier Nemeth.
Hamnahallen ble vedtatt bygd i desember 2008, men barn og unge i bydelen må nå belage seg på å vente enda lang tid på ny hall.
I og med at offentlige anskaffelser i kommunesektoren er regulert av EØS-regelverket og WTO-avtalen, kunngjorde Tromsø kommune en åpen anbudskonkurranse om «levering og montering av uisolert hall for fotball» i DOFFIN (Database for offentlige innkjøp) 12. februar 2009. Tilbudsfristen ble satt til 15. april 2009.
Økonomisk forhandler
Som «økonomisk mest fordelaktig» valgte kommunen en forhandler (dealer) av Cover-All-byggesett i Norge som entreprenør. Foretaket Cover-All Norge som er leverandør av Cover-All-produkter ble første gang registrert 27.08.08 som et norsk-registrert utenlandsk foretak og ble regnskapsregistrert som aksjeselskap 11.08.10. Cover-All Norge AS sitt regnskap for 2009 viste en omsetning (driftsinntekter) på 0,00 kroner med et registrert årsresultat på minus 9 000 kroner og et resultat før skatt på minus 16 000 kroner. Balanseregnskapet viser en egenkapital tilsvarende 91 000 og en gjeld summert til 332 000 kroner. Foretaket hadde ingen registrerte ansatte pr. desember 2009. Daglig leder er Jakob de Rytter Kielland, hestekjenner og kjent instruktør i det norske dressurmiljøet.
Så langt jeg kan se har denne «entreprenøren» (leverandøren – «dealeren») hverken byggeteknisk kompetanse eller fagarbeidere ansatt hos seg i Norge. Oppføring og montering av haller er derfor basert på underleverandører. Sikkerhet krever derfor at underleverandører har nødvendig faglig kompetanse fra denne typen byggeoppdrag.
Cover-All-byggesett består av vegg- og takrammer av stål og heldekkende plastduk produsert på billigste måte ved fabrikken i Saskatoon i Canada. Cover-All Building System Inc. er eid av investeringsgruppen Audax Group i USA.
I sin reklame lover Cover-All at deres bygninger er like sterke som tradisjonelle, men raskere og billigere. Selskapet fikk imidlertid trøbbel med synkende etterspørsel etter kollapsen av en treningshall 2. mai 2009 eid av Fotballaget Cowboy i Texas. Tolv mennesker ble skadet, to alvorlig. Joe DeCamillas brakk nakken, men er på bedringens vei. Rich Behm ødela ryggmargen og er lam fra livet og ned. Begge kjemper nå en hard kamp for erstatning. Ingen har hittil tatt ansvaret for kollapsen (CBCNews 26.03.10).
Fatal konstruksjon
En NIST-rapport 2009 (National Institute of Standards and Technology) konkluderte med at opprinnelige konstruksjonsfeil som feilaktig beregning av vindstyrke, svake stålrammer og sårbare leddfester var årsak til kollapsen. Rapporten ble sterkt imøtegått av Cover-All, som hevdet rapporten var basert på antakelser uten tilstrekkelig informasjon for å forklare kollapsen. Cover-All har bygd mer enn 30 000 tilsvarende bygninger over hele verden og at selskapet konspirerer for å skjule konstruksjonsfeil er en hard beskyldning, svarte selskapet. NIST parerte med at «... vårt eneste fokus er å finne fakta, ikke å finne de skyldige». På den bakgrunn kan vi anbefale forbedringer i forskrifter for byggestandard (The Dallas Morning News 07.10.09).
Men dette var ikke første Cover-All-kollapsen. I januar 2003 kollapset en Cover-All-lagerbygning i Philadelphia. Også her erklærte en domsjury i desember 2006 at Cover-Alls ingeniørarbeid og konstruksjonsfeil var årsak til kollapsen. -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus