Cuba kan bli en betydelig oljeprodusent

(Knut Eide - nr 3 - 2011) Store cubanske oljereserver kan endre landets økonomi betraktelig
Cubas statlige oljeselskap Cubapetroleo beregnet allerede i 2009 at landet hadde meget store oljereserver. Dette er nå langt på vei bekreftet, og mengden anslås å være på mer enn 20 milliarder fat olje, samt i tillegg et grovt anslag på ca. 21 billioner kubikkfot naturgass. De tidligere anslag fra U.S. Geological Survey har vært på 9 milliarder fat oljereserver. Dersom de aller siste anslagene viser seg å stemme vil det plassere Cuba på topp 20 lista over verdens oljeproduserende land, og bety en voldsom forbedring for økonomien på den modige karibiske øya som sliter under, (den lovstridige og nå mange ganger FN fordømte) over 50 år gamle amerikanske blokaden av landet. Stemmer disse seneste beregningene og anslagene om formidable oljereserver til havs vil det også bety at Cubas behov for olje og gass til eget forbruk vil kunne dekkes i nærmere 40 år framover.

En gunstig og gjensidig byttehandel
I dag produserer Cuba selv om lag 60 000 fat olje om dagen. I tillegg importeres ca. 100 000 fat olje hver dag fra nabolandet Venezuela til fordelaktige priser, p.g.a. det store antallet cubanske leger og helsearbeidere som arbeider med å bygge opp helsevesenet i Venezuela. Mange innbyggere fra Venezuela, samt en god del andre land, får dessuten en meget god utdannelse ved gratis studier ved cubanske høyskoler og universiteter. Slik gjensidig nasjonal byttehandel er selvsagt meget fordelaktig for alle parter, og den forholdsvis nystiftede handels- og samarbeidsorganisasjonen ALBA, som omfatter de fleste sør- amerikanske landene bygges stadig ut når det gjelder alle former for gunstig nasjonal samhandel og kommunikasjon disse landene imellom.

Lukter det olje, så lukter det penger
Cuba har utenfor sin kyst, lik forholdene i Mexicogolfen, en kontinentalsokkel som utvilsomt også inneholder store mengder olje og gassforekomster. Og mye i likhet med situasjonen som var i Norge på 1960 og 1970- tallet, er foreløpig bare noen få felt til havs undersøkt med henblikk på funn av eventuelle petroleumsforekomster. Men et konsortium med spanske Repsol i spissen har imidlertid allerede boret flere letebrønner utenfor kysten av Cuba som ser meget lovende ut når det gjelder slike forekomster. Brasilianske Petrobas, som har god erfaring med oljeutvinning i dypt farvann, er også for lengst kommet i forhandlinger med cubanske myndigheter om deltakelse i dette leteprosjektet. Og når det lukter olje så lukter det selvsagt også penger. Norske Statoil har også kunngjort at de har meldt seg på i dette prosjektet, og at de gjerne vil bistå Cuba og det nasjonale selskapet Cubapetroleo med ekspertise både på leting og utvinning av olje og gass til havs. Det spørs bare hva USA vil si til dette da? Statoil og NATO landet Norge har jo tidligere, (til en stor og uttrykt forargelse, og mange advarsler fra myndighetene i USA) skrevet en langvarig kontrakt med Russland om leting og eventuell utvinning på verdens største gassfelt, Stockmansfeltet i Barentshavet. Og nå i tillegg meldingen om Statoils deltakelse med det samme på Cuba, uten at de private amerikanske oljeselskapene og kapitalinteressene vil få anledning til å profitere og delta, vil nok bli meget tungt å svelge for de amerikanske styresmaktene skulle man anta!

Kilder:
BBC, NTB/Aftenposten og Cuba sor.no.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering