• Hjem
  • Politikk
  • Chilensk urbefolkning anklaget for terrorisme
Chilensk urbefolkning anklaget for terrorisme

(Nr 19 - 2010) Midt under den storslåtte feiringen av 200-årsdagen for Chiles uavhengighet er Mapucheindianerne i Chile i sultestreik. Etter år med undertrykking i form av fengsel, drap og kontinuerlig militarisering av områdene hvor Mapuchene holder til, har Mapuche poltiskefanger valgt å gå til sultestreik. Nå nærmer det seg den 70.dag i sultestreik.

 

Av Latinamerikagruppen i Stavanger

 

Målet for streiken, i tillegg til å prøve å sette søkelyset på at urbefolkningen blir fratatt retten til jord, er å få opphevet antiterroristloven. Denne loven stammer fra Pinochet-diktaturet, og den gjør bl.a. at det er lovlig å stille sivile for militære domstoler med anonyme vitner. Mapucheindianere er tiltalt også for sivile i tillegg til militære domstoler.

 

Mapuchene er bl.a. mistenkt for jordokkupasjon og å ha satt fyr på lastebiler.

 

Mapuchene har drevet en kamp for retten til jorda som har vært deres livsgrunnlag gjennom hundrevis av år. Denne retten er blitt fratatt dem av den chilenske staten gjennom mange år med undertrykking.  Under Pinochetdiktaturet ble også Mapuchene, lik resten av Chiles befolkning, utsatt for blodig undertrykkelse. Dette ble ikke bedre etter at Pinochet ble avsatt. tvert imot ble Mapuchene  de nye ”terroristene”.

 

Antiterroristloven har gitt den nåværende høyreorienterte regjeringen et kraftig verktøy til å fortsette arbeidet med å få slutt på indianerens kamp for jord. Denne loven er også brukt av de tidligere regjeringene. I Chile håpet man at levekårene til Mapuchene skulle bedres, men takket være press fra høyrefløyen med nåværende president Piñera i spissen, er de bare blitt forverret. Derfor er det lite trolig at myndighetene har den nødvendig politiske vilje til å få slutt på antiterroristloven og samtidig gjøre opp for den historiske gjelden som landet (staten) har til urbefolkningen.

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering