En virkelig stor gresk tragedie

(Nr 16 - 2010) Den sosialdemokratiske PASOK regjeringen i Hellas har kapitulert totalt og underkaster seg nå betingelseløst gjeldsbyrdene i den kapitalistiske finanskrisa.

 

 

For landets befolkning er kapitalismens store finans og systemkrise nå blitt en virkelig stor gresk tragedie. Med det sosialdemokratiske partiet PASOK og statsminister George Papandreou ved roret krisemaksimeres nå alle av landets samfunnsområder. PASOK partiet vant med et ”come back” valget i 2009 med sine mange og store valgløfter om å redde landet fra den truende finanskrisen.

”Redningen” viste seg imidlertid, (og som forventet av mange) kun i å bestå av en kraftig forverring av levekårene for den alt overveiende del av den greske nasjonen befolkning.

 

Store lønnsnedslag

Regjeringen har nå vedtatt store nasjonale lønnsnedslag, (helt opptil 50 % på ordinær månedslønn!) Minimumslønna i Hellas var tidligere på om lag 740 euro, denne er nå redusert til 470 euro netto. For den greske ungdommen er situasjonen både på et kriserammet arbeidsmarked, og for de heldige som eventuelt har klart å få seg et lønnet arbeid blitt enda verre. Her er det nå vedtatt at ungdom mellom 21 og 25 år bare vil få utbetalt 85 % av den nylig vedtatte minimumslønna. Samtidlig har PASOK regjeringen også fått vedtatt mange nye lover som vil rasere dagens forholdsvis gode greske pensjonsordning fullstendig. Det samme gjelder trygder og de fleste av landets tidligere sosiale goder.

 

 

Enorme gjeldsbyrder

Den greske nasjonens utenlandsgjeld har vokst landet langt over hodet, og seriøse finanseksperters vurderinger i dag tilsier at landet må tilføres en ny krisepakke på minst 100 milliarder euro for å stå i mot i tiden som nå kommer. De kortsiktige greske statsrentene har gått i taket, og har i skrivende stund passert 17 %. Det er den høyeste renten på kortsiktig statsgjeld i verden! Hellas har for tiden derfor verdens mest risikable økonomi. Børs, økonomi og finansanalysere i Bloomberg News har anslått at det er 54 % sjanse for at nasjonen Hellas går konkurs i løpet av 5 år.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering