• Hjem
  • Politikk
  • PARTISEKRETÆR KNUT ERLING HARTMANN OLSEN TIL MINNE
PARTISEKRETÆR KNUT ERLING HARTMANN OLSEN TIL MINNE

(Nr 16 - 2010) Knut gikk alt for tidlig bort fra oss 19. juli 2010, etter å måtte gi tapt i kampen mot den aggressive lymfekreften. Knut beholdt kampviljen til siste slutt, og døde hjemme sammen med sin Elisabeth, sønnen Håvard og Elisabeths søster. De var sammen med ham hele den siste tiden, hjalp og støttet ham.

 

Knut ble født 4. september 1946 på Kongsberg, hvor han vokste opp i en liten bygård i sentrum. Miljøet var preget av samhold og solidaritet. Mange i miljøet var kommunister, noe de viste både i ord og handling. Det var stor begeistring for Sovjet-Unionen som hadde knust nazismen og fascismen. Arne Hartmann Olsen, Knuts far arbeidet på Kongsberg Våpenfabrikk, og hadde i flere år tillitsverv i fagforeningen. Som aktiv motstandsmann ble han satt i fangenskap på Grini siste del av krigen. Knut vokste opp i dette miljøet, og ble tidlig klassebevisst.

 

Både mor Margareth og faren var musikalske, og hjemmet var preget av sang og musikk. Knut var glad i musikk, spesielt klassisk, hvor Bethoven og Shostakovich var de største. Han ble tidlig interessert i teknikk og utforsking av naturen, allerede som liten studerte han stjernene og drev med kjemiske eksperimenter.

 

Som niåring fikk Knut lillesøsteren Jone, som så opp til sin storebror, som tidlig hadde skaffet seg kunnskap, og kunne så mangt.

Etter folkeskolen tok Knut yrkesskole og teknisk fagskole, og begynte å jobbe på Kongsberg våpenfabrikk. Knut ble medlem av Jern og Metall klubben på fabrikken.

Da NKU-laget i Kongsberg nylig var nedlagt ble Knut med i AUF-laget, som var radikalisert. AUF medlemmene var læregutter på fabrikken, og de gikk i politisk lære hos NKPeren Henry Haakonsen, som lærte dem om Sovjet-Unionen og den kommunistiske verdensbevegelsen. Samorganisasjonen i byen hadde en progressiv leder, og AUFerne ble engasjert i arbeidet til støtte for Vietnam. Ungdommene ble også gjennom Knut kjent med "Marxismen-Leninismens grunnlag". Brunvann i AP sørget for at Knut ble ekskludert fra AUF. Han fikk følge av mange i AUF-laget, som sammen grunnla SUF på Kongsberg. De deltok i internasjonale møter med FDJ og VDU på den tiden, og Knut reiste også til Moskva, besøkte Kreml og så Lenin. Etter dette ble han og en kamerat av sikkerhetsgrunner "parkert på sidelinja" på våpenfabrikken, og måtte se seg om etter andre jobber. Knut satt en tid i SUFs Sentralstyre, men ble fjernet fordi han hadde for avvikende syn på "den sosialistiske verden". Han var med på å stifte AKP (ml) i 1972, men ble karakterisert både som KGB-agent og som den mest framskredne kommunist. Knut ga opp sitt engasjement.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering