• Hjem
  • Politikk
  • Det går mot en alvorlig krise for oppdrettsnæringa
Det går mot en alvorlig krise for oppdrettsnæringa

(Nr 15 - 2010) Forurensing og fiskedød

Allerede i 1986 advarte NKP mot utviklingen i oppdrettsnæringa. Årene som har gått siden den tid har til fulle bekreftet at partiets syn på denne ”klondyke” og meget miljøskadelige næringen var helt korrekt og riktig.

 

Av Knut Eide

 

I tillegg til at lakseoppdrett beviselig ikke er en bærekraftig næring slik den drives nå, er den også meget sterkt miljøforurensende. Beregninger basert på tall fra Klima- og forurensningsdirektoratet viser at norske oppdrettsanlegg slipper ut næringssalter tilsvarende kloakk fra 8,8 millioner mennesker. Dette er det dobbelte av Norges befolkning. I 2009 betalte norske husstander i snitt 2920 kroner i året i kloakkavgift. Oppdrettsnæringen betaler ingenting! Eksempler på store ødeleggelser av maritimt nærmiljø er etter hvert også blitt mange. I Chile er så godt som alt maritimt liv dødt i alle kystområder hvor man i flere år har drevet med et tilsvarende stort og intensivt lakseoppdrett. Myndighetene i Chile har derfor reagert med å vedta totalforbud mot all slik ødeleggende oppdrettsvirksomhet. Spørsmålet nå er hvor lang tid det vil ta før våre egne myndigheter, med APs fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen ved roret, (som selv har store økonomiske eierinteresser nettopp i den samme næringen) vil si stopp til denne hittil meget lukrative, men også enormt store miljøgalskapen.

Internasjonale matvarekjeder reagerer

Store internasjonale matkjeder reagerer nå på opplysningene om alle kjemikalier som tilføres laksen i oppdrettsmærene. Sist ute var ICA kjeden som nå truer med å fjerne alt av norsk oppdrettslaks i sine butikker både i Norge og i utlandet hvis ikke det snarest kan framlegges en troverdig dokumentasjon på at fisken er fri for slike farlige stoffer. Spesielt er søkelyset i den senere tid satt på et tidligere forbudt giftstoff som nå er tatt i bruk i mange norske oppdrettsmærer i et forsøk på å bli kvitt de mange lakselusparasittene. Dette giftstoffet dreper i tillegg til lakselusa så godt som alt annet av maritimt liv på havbunnen som alger, tang og tare, skalldyr og lignende. Dette sterke giftstoffet samt alt annet av kjemisk medisinering som tilføres laksen i oppdrettsmærene er hovedårsaken til at mange store matkjeder nå truer med utestengelse av norsk oppdrettslaks.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering