Økende klasseforskjeller
-
Storbritannia har nå syv klasser -
(23 - 2016) Rogalandskonferansen gikk av stabelen i tidsrommet 21. - 23. oktober i gode og romslige lokaler på Hotell Residence på Sandnes som etter hvert har blitt ett fast tilholdssted for konferansen. Det var i år 147 deltagere til stede.
Geir Hansen, Medlem av Sentralkomiteen i Norges Kommunistiske Parti
Konferansen startet fredag ettermiddag og første tema på dagsordenen var Stortingsvalget 2017 med utgangspunkt i dagens situasjon. Av de påmeldte var det kommet forfall fra Geir Pollestad, Senterpartiet - leder i næringskomiteen - uten at noen erstatter var på plass. Partileder Bjørnar Moxnes fra Rødt hadde også forfall, men Rødt hadde erstatter på plass da nestleder Marit Sneve Martinussen stilte opp. Ellers var partileder i SV, Audun Lysbakken og partisekretær Kjersti Stenseng fra Arbeiderpartiet på plass. Catherine Sandnes fra Manifest var debattleder i denne første bolken.Catherine Sandnes stilte først partiene 5 spørsmål som de skulle svare ja eller nei på.
1. Vil ditt parti øke skattenivået?
2. Vil ditt parti si opp EØS - avtalen?
3. Vil ditt parti avskaffe profitt på velferd?
4. Vil ditt parti forby nulltimers kontrakter?
5. Får vi det beste forsvaret ved å kjøpe kampfly i stedet for å bruke penger på mer bakkestyrker i beredskap?Deltagerne svarte slik:
Rødt: 1. Ja, 2. Ja, 3. Ja, 4. Ja, 5. Nei.
SV: 1. Ja, 2. Ja, 3. Ja, 4. Ja, 5. Nei
Arbeiderpartiet: 1. Ja, 2. Nei, 3. Nei, 4. Ja, 5. Tja.Etter dette fikk partiene ordet og Kjersti Stenseng fra Arbeiderpartiet var først ute. Kjersti talte om at vi skulle befris fra den blå-blå regjeringen, at folk blir urolige og frykter terror på grunn av hendelsene ute i Europa, om fallet i oljeprisen, om at det som har skjedd i Storbritannia i og med utmeldingen av EU påvirker oss og også om det som skjer i USA i anledning det forestående valget. Kjersti talte videre om sysselsettingen som går ned og de økende forskjellene og at det ikke skapes jobber i Norge lenger, den høye ungdomsarbeidsledigheten og den lave veksten, mangelen på tiltak for å hindre sosial dumping, svekkelse av det organiserte arbeidsliv og lavere andel av folk som står i jobb, nei til salg av vannkraft, skog og fiskerirettigheter og reduksjon av midlertidige jobber.
Marit Sneve Martinussen fra Rødt fulgte opp med at hun ønsket boikott av 50 kommuner og fylker for brudd på arbeidsmiljøloven. Hun påpekte at klasseforskjellene i Norge har økt de siste 30 årene og at gjelden i husholdningene øker. Videre at reallønnen har gått ned, arbeidsfolk har fått mindre penger å rutte med men at det går bra på børsen. Marit ville ha forbud mot profitt på velferden som er å bruke fellesskapets penger, raseringen av arbeidsvilkårene. Hun avsluttet med å advare mot TISA som åpner for privatisering av velferdssamfunnet.
Audun Lysbakken fra SV avsluttet. Han ønsket en fjerde og siste runde med en blå regjering og en politisk plattform for en ny flertallsregjering. Han viste til at dagens regjering har gitt 0,1% av befolkningen med høyest inntekt 221.000 kroner i skattelette mens de 50% med minst inntekt har fått 1.900 kroner i skattelette noe som er finansiert med smålige kutt i budsjettet. Han ønsket at klassepolitikken skulle bekjempes og nevnte formue, arv og eiendom. Audun nevnte den økende ulikheten i Norge og viste til at i andre land har dette ført til mer kriminalitet, fattigdom og større elendighet i samfunnet. Han ønsket å rigge om skattesystemet og nevnte boligmarkedet, integrering og likestilling. Han ville også bekjempe privatisering, salg av alt fra jernbaner, skoger og at fisken skal være folkets eie. Audun avsluttet med å si at han ønsker ett arbeidsliv som ikke øker ulikheten.
Lørdagen startet opp med kulturinnslag av Rogaland Trommeloms som fikk deltagerne til å trekke på smilebåndet slik at alle var i godt humør når Hans Christian Gabrielsen - 2. nestleder i LO var første innleder. Temaet var valget i 2017 med utgangspunkt i dagens situasjon. Under dette punktet holdt undertegnede ett innlegg med utgangspunkt i alle streikene vi har hatt de siste årene og viste til at eierklassen blir stadig mer aggressive og at vi som tilhører arbeiderklassen må bli flinkere til å stå sammen. Jeg fikk god applaus og gode tilbakemeldinger i pausene på innlegget. Gabrielsen var ellers mest opptatt av hvor begeistret vi alle skulle bli når vi får ny regjering om litt over 300 dager.
Deretter fulgte en sekvens av rådgiver i Fagforbundet Rolf Rynning Hanssen om TTIP og TISA. For de som ønsker mer detaljer om temaet finnes det ett lite hefte som ble delt ut på konferansen - TISA AKKURAT NÅ - som er å finne på nettsiden marxisme.no.
Etter lunsjen stod 6 timers dagen på dagsordenen. Innledere her var leder i Fagforbundet Mette Nord, Stine Westrum og Jorunn Gulbrandsen som representerte Kvinner på tvers og til slutt hovedtillitsvalgt Kåre Pedersen fra Tine Meierier Heimdal som har hatt 6 timers dag siden 2007. Også på dette punktet ble delt ut ett hefte som heter: Ja til sekstimersdag! Tida er moden - betre for deg og for kloden og poden, utgitt i oktober 2016 av Aksjonskomiteen for sekstimersdagen. Les mer på sekstimersdagen no. Heftet er allerede sendt ut som medlemsbrev til medlemmene i Rogaland distrikt av Norges Kommunistiske Parti.
Første tema på søndagen var klimapolitikk på en lettfattelig måte. Her innledet Gunnar Steinsholt som er rådgiver i Fagforbundet og Ingrid Lomeide som leder klima og energiavdelingen WWF Norge. Dernest fikk vi et lysbildekåseri, en historisk gjennomgang, av Jakob Lykke fra 3F Esbjerg Transport med tittelen: De fattige arbeiderne.
Sist på talerlisten var Omur Safik Johansen som er organisasjonsrådgiver i LO og temaet var innvandring og integrering. Omur holdt ett meget informativt innlegg og viste blant annet til at vi har 84.700 registrerte arbeidsledige og at andelen av innvandrere som er arbeidsledige er 3 ganger så høy som blant etniske norske. Det er innvandrere fra 223 land i Norge og andelen innvandrere blant befolkningen er 13,4%. De største årsakene til innvandring er familiegjenforening (39%) og arbeid (33%). Flest innvandrere er det fra: 1. Polen, 2. Litauen og 3. Sverige.
Under hvert punkt på dagsordenen var det etterfølgende debatt.
Rogalandskonferansen er kommet for å bli og den skal fortsette å ha sitt tilholdssted på Hotell Residence på Sandnes ifølge en av møtelederne Rolf Bersås. Utenom Bersås var også Trond Helland møteleder.
Helt på slutten av konferansen ble det vedtatt en uttalelse. Her var det endringsforslag fra salen som skulle innarbeides og i skrivende stund har jeg ikke fått tilsendt den endelige uttalelsen.
-
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus