24-TIMERS GENERALSTREIK I HELLAS

Den nye 24-timers streiken 24. februar mot den sosialdemokratiske PASOK regjeringens planer om å plassere byrdene fra kapitalismens krise på arbeidernes skuldre var en stor suksess.

 

Bearbeidet for Friheten av Svend Haakon Jacobsen


Millioner av arbeidere motsatte seg skremselen fra kapitalistpartiene; det sosial-demokratiske PASOK, det konservative ND, og det høyreekstreme og rasistiske LAOS som hevder at arbeiderne må underordne seg for å ”redde landet fra konkurs”.


Disse politiske kreftenes ”patriotisme” har bare et mål; å beholde og utvide kapitalens profittmaksimering på arbeidernes bekostning, vinning som følge av økt pensjonsalder, kutt i lønn og pensjoner, videre nedbygging av det sosiale sikkerhetsnettet, dårligere arbeidsforhold og økning i de arbeiderfiendtlige skattene.


Samtidig ble det store flertall av det arbeidende folk mobilisert og deltok i massedemonstrasjoner organisert av PAME (All arbeidernes militante front) alliansen av klassebevisste fagorganisasjoner i Hellas. PAME består av industriforbund, regionale faglige organisasjoner og fagforeningssentra, så vel som hundrevis av fagforeninger over hele landet.

 

På denne måten viste flertallet av arbeiderne sin avsky mot de kompromitterte fagforbundene i privat (GSEE) og offentlig sektor (ADEDY), som på samme måte som PASOK regjeringen framstiller ”spekulativt spill” mot Hellas som landets hovedproblem. I virkeligheten er spekulasjon bare et resultat av og aspekt ved det kapitalistiske systemets forfall og et utslag av den inter imperialistiske motsetningen mellom Euro og Dollar. At det store flertallet av det arbeidende folk deltok i PAMEs demonstrasjoner i 70 byer viste at de støtter linjen med konfrontasjon med borgerskapet, som er PAMEs linje, som krever at pengeadelen betaler for krisen og kjemper mot EU, den anti-folkelige kapitalistiske unionen og dens arbeiderfiendtlige tiltak, for å styrke kampen for å omstyrte kapitalens makt.

 

Streike forberedelser – blokade av Athen børsen

PAME forberedte denne streiken gjennom besøk ved hundrevis av arbeidsplasser, diskusjoner med arbeiderne om kampens nødvendighet og forberedelser av denne kampen på alle nivå. Her vil vi nevne møtet i Athen organisert av PAMEs Immigrants sekretariat. På møtet deltok immigranter fra hele verden, som bor og arbeider i Hellas og deltar i PAMEs aksjon.

Kommunister spilte en avgjørende rolle i organiseringen av streiken gjennom den politiske kampanjen som KKE utfoldet på arbeidsplassene, hvor de avslørte regjeringens virkelige mål, og oppfordret arbeidsfolk til å kjempe for å drive disse tiltakene tilbake. Like før streiken la Sentralkomiteen i KKEs Pressekontor bl.a. vekt på: ”Regjeringen, EU og pengeadelen har sagt nok. Om disse barbariske tiltakene blir vedtatt eller ikke, avhenger også av arbeidsfolks stillingtaken og aksjoner. Derfor oppfordrer KKE alle arbeidere, uavhengig av det partiet de stemte på under valgene, å innta et ansvarlig patriotisk klassestandpunkt gjennom å delta i streiken og massedemonstrasjonene til PAME.

 

Det oppfordret arbeiderne til å trosse manipulasjonen og arbeidskjøpernes skremsler.

Vår klasses kamp og ofre, dagen og framtida for arbeiderklassen krever at arbeidsfolk står opp og kjemper; ikke oppgir de seineste folkelige seirene, som det blir krevet for å dekke kapitalistenes profittbehov og konkurransedyktighet.”

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering