USA og Hellas i bunnløs gjeld

Den pågående store kapitalistiske system og finanskrisen har bevirket til nye gjeldsrekorder og kjempeunderskudd på statsbudsjettene i flere land. Spesielt i USA og EU-landet Hellas er nå utenlandsgjelda vokst til virkelig svimlende høyder.

I USA opplyser Kongressens budsjettkontor at landets enorme busjettunderskudd for innevrende år beregnes til minst 1,4 billioner dollar, (som tilsvarer omlag 8000 milliarder norske kroner.) Budsjettkontoret mener at politikerne snarest både må øke statens inntekter vesentlig, og redusere statens utgifter betraktelig, for å hindre at den føderale gjelden knekker landets økonomi fullstendig.

 

Av Knut Eide

Økte skatter og avgifter

President Obama ser nå ingen annen løsning enn å foreslå en vesentlig høyning av skatter og avgifter for den allerede hardt prøvede befolkningen. Å redusere noe på landets store krigsvirksomhet og det enorme pengesluket som går til USAs massive rustningsvirksomhet, ser han tydeligvis ikke som noen løsning. Tvert om satser han nå på stor utvidelse av krigene både i Afghanistan og Irak, samt bygging av flere nye amerikanske militærbaser i mange andre

land, både i Europa, Sør-Amerika, Asia og Afrika.

Salg av avansert amerikansk krigsutstyr og våpensystemer verden over er da også en av de få ”gode” inntektskildene USA har for tiden.

 

Den fargete mangemillionæren Obama førte nok ikke til den redning og bedring av livssituasjonen som landets mange fattige og storparten fra middelklassen i USA hadde håpet på, da de stemte på ham ved siste presidentvalg. I stedet får de nå en ny runde med store kutt i de meget få sosiale tiltak som ennå eksisterer, samt en kraftig økning i skatter og avgifter, på toppen av en katastrofal vekst i dette landets arbeidsløshet.

 

NTB meldte nylig at hver niende amerikaner nå er blitt helt avhengig av matkuponger fra staten for å overleve, og at siste offentlige registrering viste at det i dag er over 38 millioner

fattige amerikanere i landet, samt at denne negative samfunnsutviklingen fortsetter med uforminsket styrke inn i 2010. Mange unge amerikanere ser nå derfor ingen annen mulighet for å få seg en jobb enn å verve seg i militæret. Der får man i alle fall litt lønn samt mat og tak over hodet i kontraktsperioden, lenge man klarer å holde seg selv i live i USA og NATOs mange okkupasjonskriger vel og merke!

 

Ikke mere hjelp fra EU

EU landet Hellas er et annet land som i dag nærmer seg stupet stadig hurtigere på grunn av sin store statsgjeld. Enorme låneopptak i de seneste år har kun forverret dette landets situasjon. Hellas samlede statsgjeld er nå på over 2500 milliarder norske kroner og landet sliter med store underskudd på statsbudsjettet. Hellas prøver nå desperat å selge en stor andel av sin statsgjeld til kineserne ved å tilby Kina å kjøpe hele 25 milliarder euro i greske statsobligasjoner.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering