USAs blokade av Cuba

Hva er blokkaden?

Det er en økonomisk krig som USA har påtvunget Cuba i over fire tiår, og så langt har man ikke greid å gjenvinne sin tapte hegemoni over det som tidligere var et av USAs favoritterritorier på den vestlige halvkule.

 

Tiltakene tatt av den cubanske revolusjonære regjeringen, som var rettet mot å gjenvinne landets rikdommer og få dem til å stå i folks tjeneste, var et stort slag mot interessene til de store USA-monopolene som i mer enn et halvt århundre plyndret ressursene på øya, og dominerte den cubanske nasjonen. Det var disse fakta som utgjorde den historiske striden mellom de to landene.

Det var dette svaret fra USA som var fornærmende helt fra begynnelsen. Sanksjoner rettet seg mot å knuse revolusjonen. De økte rask og forvandlet seg til å bli en total blokade.

 

Hvorfor vi sier blokade og ikke embargo?

USAs handlinger mot Cuba overgår begrepet boikott og standardiserer blokaden ved å følge isolasjonen, kvelningen, Cubas isolasjon, med det formål å drukne dets folk og bringe det til å oppgi sin beslutning om å være suveren og uavhengig. Dette er kjerneelementene i begrepet «blokade», som betyr å klippe, lukke, stengt fra omverdenen for å oppnå overgivelse ved beleiring, enten ved bruk av makt eller utsulting av befolkningen.


Ifølge London Marine Konferanse i 1909, er det et anerkjent prinsipp i internasjonal folkerett at "blokaden er en krigshandling», og hvis så, er bruken av den bare mulig mellom stridende parter. Det finnes dessuten ikke et normativ i internasjonal lov som kunne rettferdiggjøre den såkalte "fredelig blokade", som ble praktisert av kolonimaktene i det 19. og i begynnelsen av det forrige århundre.

Slik som det defineres i internasjonal lov og i selve USAs lovgivning er "embargo” en ordre eller kunngjøring, utstedt av en stat i krigstid, som gir tillatelse til å plassere utenlandske skip og deres last, og andre usedvanlig utenlandske eiendomsskatter under statlig kontroll, uten å benytte seg av disse til sin fordel.

 

Når begynte det?

President i USA, J. F. Kennedy, etter overført mandat av USAs kongress, gjennom § 620A i Foreign Assistance Act av september 1961, erklærte en total blokade av Cuba fra kl. 12:01 den 7. februar 1962.
Hvis blokaden offisielt startet etter denne datoen, så hadde USA likevel allerede siden 1959 gjennomført en blokadepolitikk mot Cuba. Primært var denne blokaden rettet mot å undergrave vitale områder innenfor det cubanske forsvar og økonomi, slik som fjerning av sukkerkvote som er Cubas hoved- og nesten eneste økonomi- og finansstøtte på Cuba.  Det samme skjedde innenfor olje- forsynings- og raffineringssektorene der USAs oljeselskaper samtidig monopoliserte energiaktiviteten. Å lamme landet, var formålet som de mislyktes med samt en overlappende boikott på ethvert kjøp av reservedeler for den kubanske industrien, som i sin helhet var USAs sak.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

cuba

usa

blokade


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering