• Hjem
  • Politikk
  • Kambodsja: USA og Storbritannia støtta Pol Pot

Journalisten John Pilger avslører i en dokumentasjon fra 1997 hvordan USA og Storbritannia ga støtte i mange år til Pol Pot og hans Khmer Rouge i form av penger, våpen, militær trening – og mat. En av Pol Pots medarbeidere var anerkjent som Kambodsjas representant i FN av bl a USA, Storbritannia og Sverige – også etter at Khmer Rouge var drevet ut av Kambodsja.

Av John Pilger

Den følgende artikkelen blei publisert i tidsskriftet Covert Action Quarterly høsten 1997. Den viser hvordan Pol Pot og Røde Khmer fikk omfattende støtte av USA og  Storbritannia. John Pilger gjorde en rystende dokumentarfilm om Røde Khmer som heter ”Year Zero”.

Artikkelen gir et bra bilde av hvorfor verken Pol Pot eller hans medskyldige blei stilt for retten. De mektige vestlige land kunne lynraskt gripe Jugoslavias lovlig valgte  president Milosevic og stille ham for et tribunal som var ulovlig. Men de hadde tydeligvis ingen mulighet for å arrestere Pol Pot, ”den nye Hitler”, trass i at alle visste han i mange år hadde bodd i en forstad til Bangkok.

Pol Pot var en patologisk galning. Hans organisasjon hadde ingenting å gjøre med kommunisme. Med unntak  av Kina, som hadde felles interesser med USA, fantes ingen kommunistiske regimer som hjalp ham. Tvertom, det var kommunistiske Vietnam som drev ham ut av Kambodsja.

Pol Pot og USA – en lang og hemmelig allianse

USA bidro ikke bare til å skape de forholdene i Kambodsja som gjorde det mulig for Røde Khmer å ta makta i 1975, men støtta også denne organisasjonen og dens folkmordsarmé aktivt, både politisk og finansielt. Alt i januar 1980, da Pol Pots styrker var i eksil i Thailand, holdt USA på med å gi dem hemmelig pengestøtte. Mellom 1980 og 1986 beløp denne støtten seg til 85 millioner dollar. Dette blei avslørt 1986 av en brevveksling mellom juristen Jonathan Winer (juridisk rådgivrr for senator John Kerry i senatets utenriksnemnd) og de amerikanske vietnamveteranenes stiftelse. Ifølge Winer kom opplysningene fra kongressens forskningsavdeling (Congressional Research Service, CRS). Winers brev til vietnamveteranene blei kopiert og kom i hendene til Reagan-regjeringen der det vakte stor røre. Winer tok avstand fra det som var opplyst i brevet utan å nekte for at det kom fra CRS. Men i et seinere brev til Noam Chomsky gjentok han sine opprinnelige anklager. I en seinere samtale med meg bekreftet han at disse anklagene var ”fullstendig korrekte”.(1)

De røde khmerene fikk også amerikansk stötte i FN, som seinere blei redskapet for Pol Pots tilbakekomst. Trass i at Pol Pots regjering hadde opphørt i januar 1979 da den blei drevet ut av landet av Vietnams armé, fortsatte representanter fra Khmer Rouge som Kambodsjas delegater til FN. Deres posisjon blei forsvart av USA som en del av den kalde krigen, som en måte å hevne seg på Vietnam, og som en del av USAs nye allianse med Kina (som var Pol Pots hovedsponsor og en gammel fiende av Vietnam). President Jimmy Carters sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinski oppgav i 1981 at ”Jeg oppmuntret kineserne til å støtte Pol Pot”. Han sa også at USA lot som de ikke så noe når kineserne sendte våpen til khmerene gjennom Thailand.(2)

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering