Ein sovjetagents «memoarer»

Pavel Sudoplatov (19071996) var ein dugande sovjetisk tryggingsoffser, som spela ei viktig rolle blant anna i kampen mot borgarlege ukrainske nasjonalistar som samarbeidde med tyskarane.

Av Olav H. Aarrestad

Etter krigen var han med på å avsløra vestlege atomvåpenløyndomar. Som ein av Berias medarbeidarar vart han forfylgd av Krustsjev og arrestert 21.8. 1953 skulda for å ha tatt del i eit komplott for å riva til seg makta og for å ha spionert for framande makter mv. Sudoplatov fylgde oppskrifta for korleis ein ekte sovjetagent skulle te seg i slike høve; tok ikkje til seg føde og spela/vart heilt apatisk; På psykiatriske indikasjonar unngjekk han såleis dødsstraff, men etter fem år i arrest vart han dømd til femten års fengsel. Han vart sleppt ut i 1968, men vart først rehabilitert i 1991. I 1994 kjem dei såkalla memoarane hans ut; først på engelsk og fransk, på russisk etter at han var avliden. Bak boka står ein gringojournalist med nær kontakt til makta i Washington, nemleg Jerrold Schechter som arbeidde for Wall Street Journal før han gjekk over til Time (innpå fem år som korrespondent i Moskva).

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering