Tilbakeslag i Moldova

Republikken Moldova, tidligere sovjetrepublikken Moldavia, er et land uten kystlinje, klemt mellom Romania og Ukraina. Folketallet er omtrent 4,3 mill., eller omtrent som Norges befolkning. Dette til tross for at arealet er en tidel av Norges.

Det spesielle med dette landet er at det har vært kommuniststyrt de siste 8 årene, etter at kommunistpartiet seiret ved parlamentsvalget i 2001. Kommunisten Vladimir Voronin har vært president i hele denne perioden. Men i følge landets grunnlov kan ikke en president bekle dette embetet lenger enn 8 år. Derfor måtte parlamentet velge ny president tidligere i år. Når kommunistpartiet disponerte 60 mandater av nasjonalforsamlingens 101, så skulle man tro at dette var en grei sak. Men når grunnloven krever 3/5 flertall for å bli valgt, så hadde kommunistpartiet akkurat en for lite. Ingen fra opposisjonen stemte mot kommunistenes presidentkandidat, en kvinne ved navn Zinaida Gretsjanaya. De stemte i stedet blankt. Det samme gjentok seg da parlamentet noen uker senere gjorde et nytt forsøk på å få valgt en president. Dermed måtte det et nytt parlamentsvalg til.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering