Knut Eide
Knut Eide

- Hva betyr NKP? Spør ei lita jente med ryggsekk, musefetter og borrelås-sko. Knut Eide (67) kvikner til, og går mot rekvisittbordet:

- NKP betyr Norges kommunistiske parti, sier han med trykk på hver stavelse.

- Det betyr at vi vil ha et rettferdig samfunn som alle har det bra i.

- Okei, sier jenta.

- Se her skal du få noen klistermerker.

- Ja!

Mandag en uke før valget har de politiske partiene stilt seg opp på rekke og rad på Trondheim Torg. Arbeiderpartiet deler ut roser. Høyres representanter går i blå skjorter og gir innpakkede sitrondrops til de forbipasserende. SV har funnet det eneste treet på fortauet, og slått opp bordet under det. Men helt ytterst, bak den lille røde hytta til Kristelig Folkeparti, står en nedslitt campingvogn med tilhørende plastmøblement og parasoll. På bordet ligger fyvere med «Folkemakt mot pengemakt» og «Finanskrisa fortsetter i kapitalismens demokrati». På veggen henger en plakat av en vampyr med hatt som et amerikansk fagg. Påskriften lyder: «SMITTEFARE! Meget syk og døende kapitalisme, ikke kom for nære!».

Knut Eide lener seg tilbake i klappstolen, lukker øynene og kjenner den lille varmen fra høstsola. Han tenner en rullings. Barten som en gang var brun, har blitt hvit, og så gul igjen av sigarettrøyk. Det hvite håret er gredd fnt bakover.

- Det er viktig at vi syns, sier Eide, en av NKPs engasjerte stortingskandidater. Sammen med 1. kandidat for partiet, Harald Reppesgaard, og sekretær Stig Ødegaard, har han stått på valgstand for NKP siden midten av august. Anja Lauvdal

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

valg09

valgkamp


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering