• Hjem
  • Politikk
  • Privat eiendomsrett til musikk (og kunst forøvrig)?
Privat eiendomsrett til musikk  (og kunst forøvrig)?

I all fldelingsdebatt, har så vidt jeg vet, ingen tatt stilling til å omvelte åndsverksloven. Eller som NKP (Norges Kommunistiske Parti) og Ungkom (Ungkommunistene i Norge) mener, at loven burde i det minste revolusjoneres.

Med dette mener jeg at vi burde ta sterk avstand fra det nåværende systemet som lønner musikere etter salg av cder og konsertbilletter. Det er da forstålig at små musikere blir fortvila når noen laster ned musikken deres og det gir tapt inntekt. - Altså levegrunnlag.

Dette mener jeg er trist, men ser vi litt nærmere på det, så er det mange ledd som blir fnansiert av et cdsalg. Så den reele inntekten fra en cd, forsvinner i et byråkrati. En av de kommunistiske grunnpilarene, som går ut på at man ikke skal selge sin merverdi til de som har privat eiendomsrett på produksjonsmidlene, blir her veldig aktuell. Med tanke på at artistene produserer et stykke kunst, som gir avkastning til investorer og de som eier plateselskaper. I mine øyne er et artist like mye en arbeider som en fabrikkansatt. Selv om artisten, kan om han lykkes inntjene en vesentlig større inntekt. Dette mener jeg bidrar til å skape musikk om ikke baserer seg på å formidle det estetiske, men på å formidle noe som kan forstørre lommeboka.

Av Jørgen Hovde,
Leder for Ungkommunistene i Norge.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering