Obama løsner grepet

Det har i den senere tid vært mange gledelige tegn på at president Obama er i ferd med å løsne på kvelertaket som USA har holdt Cuba fanget i siden 1959.

Det gjelder blant annet lemping på de rigorøse reisebestemmelsene til Cuba. En annen nyhet er at et amerikansk symfoniorkester skal få opptre i Havanna. Så bringer Pravda en nyhet som må betegnes som halvt sensasjonell. I 1996 innførte USA den beryktede Helms-Burtonloven, som innebærer sanksjoner mot enhver utenlandsk bedrift som investerer i Cubas økonomi. Loven er oppkalt etter to kongressmenn som ville skaffe seg litt pr, uten å ha større håp om at loven ville bli vedtatt, sies det. Men til alles overraskelse satte president Bush senior sitt navnetrekk under lovforslaget. Dette innebar selvsagt et nytt slag mot Cubas økonomi, som jo fkk et kraftig tilbakeslag etter Sovjetunionens kollaps. Fra det Hvite Hus kommer så meldingen at Helms-Burtonloven skal oppheves fra 1. august, men bare i et tidsrom av et halvt år. Ivan Melnikov, som er første nestleder i det russiske kommunistpartiet RFKP, sier i en kommentar at president Barack Obamas beslutning må vurderes utelukkende positivt, og som mottas med stor glede blant Cubas venner. Melnikov mener at russisk diplomati har spilt en vesentlig rolle, men at også RFKP må tilskrives en del av æren: I mange internasjonale fora har vi tatt opp denne saken, vi har bedt venstrepartier over hele verden om å øve press på USA, og vi har aldri unnlatt å ta opp Helms-Burtonloven i offsielle møter med den amerikanske administrasjonen. 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

obama

cuba


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering