• Hjem
  • Politikk
  • BERLINMURENS FALL - KAPITALISMENS ØKONOMISKE OG MORALSKE FORFALL
BERLINMURENS FALL - KAPITALISMENS ØKONOMISKE OG MORALSKE FORFALL

I det uendelige har vi fått servert at hovedårsaken til den globale fnanskrisen i ligger i de spekulative og aggressive amerikanske kredittindustrien. Ulike typer lån, fra løpende kreditt til lån med pant i boliger, var svært tilgjengelige under helt nye uforpliktende betingelser. ”Subprime” lånene og fondspakker som ble de reneste pyramideobjekter, gjorde gjeldsindustrien til en av de største pådriverne til konkursene i USA. Konkurser som rammet middelklassen direkte og banker og forsikringsselskaper.

Av Harald Ø. Reppesgaard
Frihetens medarbeider

I Europa og i særdeleshet i Norge har vi trykket til oss disse ”forklaringene” på nedturen til fnansverden. Norge har på en måte distansert seg fra medansvaret til elendigheten. Økonomisk og ikke minst politisk er vi sterke bidragsytere. Forklaringen ligger delvis i USA men er langt mer omfattende og dypere. I boka ”Røverøkonomien” (Loretta Napoleoni) får vi en oversikt over de historiske sammenhenger som samlet har ført til både den økonomiske og moralske krisen i verden.

I 1990-årene spredte et globalt virus seg over hele kloden med navn ”Demokrati”. Dekonstruksjonen av Sovjetunionen frigjorde ”frihetsbasillen” Alle de som ikke hadde opplevd vestlig, borgerlig demokrati, ble infserte. Etter Berlinmurens fall strømmet østeuropeere gjennom det raknede jernteppet. Det var først endeløse karavaner av Trabanter og Ladaer som kjørte vestover for å prøve lykken de var lovet i årtier fra den vesttyske og amerikanske propagandaindustrien. Fra det tidligere Øst-Europa spredte viruset seg over hele kloden; til Sørøst-Asia, Latin-Amerika og selv Kina.

Hele den kapitalistiske og imperialistiske verden bejublet utviklingen. Norge bidro som best med sine beskrivelser av den økonomiske, materielle og politiske dystopien i den delen av verden som ikke lå, eller la seg fate, for Verdensbanken, det internasjonale pengefondet (IMF), EUs, USAs og Natos begreper om folkestyre. Norges demonisering av DDR, Sovjetunionen, Tsjekkoslovakia, Jugoslavia var sterke røster i hylekoret. Norges deltakelse i bombingen av Serbia var den militære understrekningen av kravet om oppløsningen av de sosialistiske land. Er vi da skyldfrie for utviklingen som fulgte? Man må tilhøre de forblindete og selvopptatte systempartiene for ikke å si ja.

Napoleoni viser gjennom eksempler. Hun skriver:”…ville jeg vise hvordan overgangen fra kommunisme til globalisering har frigitt mørke, røverøkonomiske krefeter….Røverøkonomien fremmer en tarvelig livsførsel som er til skade for alle, rike og fattige, vinnere og tapere. Uansett hvor vi bor; i utviklingsland eller den rike del av verden, former røverøkonomien livene våre. Den dikterer ikke bare hvordan man lever, men også hvordan man dør.” La oss ta to virkelighetsfenomener.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering