Styrker sine interesser

De nøytrale statene i verden, de som ikke var med i kapitalismens NATO eller den sosialistiske Warszawapakten, dannet i 1961 sin egen fellesorganisasjon av nøytrale stater NAM, og holdt i august sitt 15. toppmøte i Sharm el Sheikh i Egypt. Med 118 medlemsland, 18 land og 9 organisasjoner med observasjonsstatus, er den verdens største organisasjon etter FN.

De representerer to tredeler av verdens stater og 54% av verdens innbyggertall. Ved starten spilte Tito i Jugoslavia, Nasser i Egypt og Nehru i India ledende roller, og kunne utøve en balanserende rolle mellom kapitalisme og sosialisme. Etter at Muren falt og USA fkk en aleneherskerrolle, kom de nøytrale i bakleksa og ble ignorert av den kapitalistiske verden.

Av Åge Fjeld

Men etter at Cuba har hatt lederskapsrollen de siste tre årene, har organisasjonen styrket sitt engasjement, og ved sitt samarbeid med Kinas 1,3 milliarderstat, har den økt sin innfytelse ikke minst innen de Forende Nasjoner, der de er med i sikkerhetsråd og ulike andre organer.

På toppmøtet deltok både statssjefer, stats og utenriksministre fra disse landene og Egypt ble valgt som det nye hovedsetet. Cuba fkk behørig ros for sin lederperiode og viktige uttalelser ble vedtatt for kamp for fred og internasjonal rettferdighet

GRUNNPRINSIPPENE GJELDER
I samband med avslutningen av Cubas lederskapsperiode av NAM, ble Cubas ambassadør i Tyskland, Gerardo Penaliver Portal intervjuet av Neues Deutschlands Harald Neuber.

”Herr ambassadør, nå overleverer Deres land presidentskapet for Bevegelsen av blokkf r ie stater til Egypt. Hvilke resultater kan De vise til?” Portal: ”Det cubanske presidentskapet har uten tvil bidratt til enhet og styrkelse av bevegelsen av de blokkfrie landa.»

I dag spiller denne organisasjonen en viktig rolle på det internasjonale område. I de siste tre åra har NAM fått nytt liv og arbeidet for å utvide og demokratisere den, er skjøtte på en dynamisk måte. ND: ”Hva betyr det konkret?” Portal: ”Vi har oppnådd at den nøytrale blokka ikke lenger blir ignorert i avgjørelsesprosessene i FN og andre multilaterale fora. Bevegelsen spiller i dag en aktiv og innfytelsesrik rolle i de grunnleggende debattene i FN.

Slik er arbeidet i fora som ILO, VHO, Atombyrået og i Menneskerettighetsrådet blitt styrket. ND: ”NAM ble stiftet i 1961, midt under den kalde krigen. Er den ikke slik en levning fra fortida?” Portal: Nei, den er i dag den viktigste mekanismen til at nasjonene kan integreres.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering