Det er sannsynligvis lite olje igjen pa norsk sokkel. Derfor er det pa tide a okonomisere med  ressursene.
Det er sannsynligvis lite olje igjen pa norsk sokkel. Derfor er det pa tide a okonomisere med ressursene.
Ingalill Olsen, leder i Finnmark Arbeiderparti, skriver i Finnmarksavisene at partiet er fornoyd med at regjeringa har gitt klarsignal for utbygginga av Goliat. Na starter oljealderen for alvor i Finnmark.

Av Kare Wahl, Hammerfest

Hun er ogsa fornoyd med at Finnmark Arbeiderparti har fatt gjennomslag for sine krav om ringvirkninger. Jeg forstar ikke denne entusiasmen. Finnes det noen som har tvilt pa at regjeringa ville gi et slikt klarsignal for Goliat? Finnes det etter Arbeiderpartiets landsmote noen som tviler pa at regjeringa om ikke lenge vil gi klarsignal for oljeleting og oljeutvinning ogsa uten for Lofoten og Vesteralen der det sannsynligvis finnes olje og oljeselskapene folgelig legger et sterkt press pa regjeringa, rod-gronn eller ikke? Blant de ringvirkninger hun nevner er ”gode beredskapsordninger for de risikoutsatte kommunene”. Det skulle da bare mangle! Et av kronargumentene for oljeutvinning i nord er jo at vi i Norge har verdens beste kompetanse i sikkerhet ved oljeutvinning til havs. Skulle ENI slippe unna dette? En annen sak er at et av hovedargumentene for ilandforing av oljen, ogsa fra Finnmark Arbeiderparti, var at det var sikrere enn lasting fra plattform. Men det er vel glemt na. En annen ringvirkning er at stromtilforselen til NordNorge vil forbedres. Det skyldes at pr. i dag er det ikke mulig a tilfore Goliat all den strom som driften trenger. Altsa ma linjenettet utbygges. Det er neppe gjort for i 2017, og da n?rmer man seg halve levetida til Goliat. Inntil da ma man ogsa basere seg pa et oljefyrt kraftverk pa plattformen. Problemet med det er at det vil gi store utslipp av CO2 , noe som ikke er popul?rt i miljolandet Norge. En annen sak er at strom ikke tas fra lufta, den ma produseres. Og om strommen produseres i et gasskraftverk i SorNorge, blir den ikke renere enn om den blir produsert pa Goliat. For ENI vil det v?re ett fett hvor strommen kommer fra, bare plattformen far nok. Dette mangelfulle linjenettet har v?rt et gnagsar i mange ar. Det har blokkert for utbygginga av vindkraft i Finnmark fordi man ikke har mulighet til a bli kvitt strommen. Konkret gjaldt det for Statskrafts planer om Hammerfest vindpark, lansert med brask og bram for noen ar siden for det hele stilnet. Det matte altsa en Goliatutbygging til (og Lofoten og Vesteralen ligger vel i bakhodet) for regjeringa gjor noe med linjenettet.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering