Aker Verdal som bygger stalunderstell til oljerigger, har varslet om at ordrebokene er full-  stendig tomme pa grunn av finanskrisa, og at selskapet av den grunn na ma permittere sa  godt som alle sine 800 ansatte pa ubestemt tid.
Aker Verdal som bygger stalunderstell til oljerigger, har varslet om at ordrebokene er full- stendig tomme pa grunn av finanskrisa, og at selskapet av den grunn na ma permittere sa godt som alle sine 800 ansatte pa ubestemt tid.
Den som matte tro at dagens store kapitalistiske krise na har nadd sitt hoydepunkt og er pa vei ned, ma nok tro om igjen.

Av Knut Eide

Ifolge flere av verdens enna oppegaende og noenlunde realistiske finanseksperter vil de to neste arene bli mye verre for mange land nar det gjelder denne systemkrisen. Til tross for at det i den senere tid kan vises til en viss optimistisk stigning for noen fa, og i hovedsak oljerelaterte aksjekurser, bade pa den norske og Wall Street-borsen, er det nok all grunn til a feste en stor grad av tiltro til disse dystre spadommene. Selv i det sakalte rike oljelandet Norge oker na konkursene og arbeidslosheten med urovekkende fart. Midt-Norges storste industriarbeidsplass Aker Verdal som bygger stalunderstell til oljerigger, har varslet om at ordrebokene er fullstendig tomme pa grunn av finanskrisa, og at selskapet av den grunn na ma permittere sa godt som alle sine 800 ansatte pa ubestemt tid. Og NAV melder om at koene av nye arbeidslose na oker mye hurtigere i Norge enn de har forutsett i sine seneste beregninger. Den eneste ”trosten” for oss nordmenn ma v?re at i mange land er situasjonen mye verre. Finsk okonomi i kraftig nedgang I vart naboland Finland varsler myndighetene at brutto nasjonal produkt (BNP) har minsket med 7,6 % fra januar til mars, sammenlignet med samme periode i fjor, og at fallet fortsetter med oket kraft. Forste kvartal 2009 viser til en markert nedgang i finsk eksportindustri pa hele 25,5 %. Stort bedre star det heller ikke til nar det gjelder importen. Her er nedgangen pa 19,4 %. Det meldes ogsa om en betydelig nedgang i nasjonens investeringer med 8,9 %. Arbeidsplasser forsvinner na i urovekkende fart. Finnenes store suksess og eksportartikkel nr.1, den verdenskjente Nokia mobiltelefonen, sliter kraftig pa grunn av finanskrisa og nedgang i salg, og fabrikken ma derfor permittere ansatte i hopetall. Men finnene er som kjent et seigt folkeslag, sa vi far hape og tro at ”de star han av” som befolkningen i Nord-Norge sier nar det stormer som verst! Kapitalismens finanskrise herjer i mange land Ogsa Russland far i dag fole kapitalismens finanskrise meget sterkt. Etter den famose overgangen til en mye mer bors- og markedstyrt profittokonomi har mange tidligere store og sikre arbeidsplasser i landet kollapset fullstendig. Russiske myndigheter melder om en formidabel okning i tallet pa landets arbeidslose som na har nadd over 8 millioner mennesker. Selv mange som fortsatt har en jobb, eller er pensjonert, har store problemer.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering