Bedre hverdag for folk flest?
Bedre hverdag for folk flest?
Frp-landsmotet pa Gardermoen var komisk overregissert. Delegatene i salen viftet frenetisk med sine utleverte HEIA SIV plakater, toppet med en ditto styrt og dirigert applaudering av partileder Siv Jensens opptreden som om det hele dreide seg om et amerikansk valgkampshow.

Av Knut Eide

I etterkant kan det jo v?re av interesse ogsa a se litt pa hvilke vedtak som dette uortodokse landsmotet fattet. Det mest kontroversielle var uten tvil vedtaket om a fremme et lovforslag som apner for aktiv dodshjelp i Norge. Med en massiv nasjonal TV og radiodekning fikk bade Siv og nestleder Per Sandberg framfore sine n?rmest gratkvalte argumenter for a innfore en slik uhuman ordning ogsa i kongeriket Norge. Disse to viste til land som Nederland, Australia, Belgia, Albania og Sveits, samt noen delstater i USA som i dag har slike lover, og hvor ogsa private firma er tillatt som aktorer nar det gjelder betalte utovelser av slik aktiv dodshjelp. Det manglet faktisk bare at de samtidlig lovpriste en generell dodsstraff og muslimske sharialover i sin iver for a innfore en norsk lov om aktiv dodshjelp.

Mange kritiske og advarende roster

Flere politiske kommentatorer har na i ettertid pekt pa at Frp med dette vedtaket sannsynligvis har begatt politisk harakiri og derved ogsa lite klokt faktisk effektuert sin egen aktive dodshjelp. Dette gjenstar selvfolgelig a se, men at et slikt vedtak lett kan oppfattes av psykisk ustabile, eller eldre og alvorlig syke mennesker som ikke bare en legal rett til dodshjelp, men ogsa som en forventet samfunnsplikt til det samme, er nok dessverre hevet over tvil. Noen kan ogsa fole seg ensomme i var kalde kapitalistiske verden, eller som en klamp om foten og til bryderi for familie og samfunn, og av den grunn onsker seg bort. Den norske legeforeningen var da ogsa naturlig nok ganske snar til a rykke ut med en kraftig avstandstaking, og en god medisinsk og etisk argumentasjon mot innforing og legalisering av aktiv dodshjelp i Norge. Norske leger viser dessuten til at det finnes kunnskap til a forhindre en grusom og smertefull dod, og at ingen behover a be om aktiv dodshjelp fordi de frykter dette her i landet. Ogsa den norske organisasjonen Menneskeverd som jobber for a verne om menneskelivet kritiserer Frp for ikke a ha forstatt hva en tillatelse til aktiv dodshjelp inneb?rer. 

Utsorteringssamfunnet

 Dette lovforslaget fra det norske fremmedfryktspartiet med det misvisende navnet fremskrittsparti, foyer seg for ovrig ogsa godt inn i dette partiets enkle syn pa alle saker. Ikke minst Frps oppfatning av et idealsamfunn, hvor svake, ikke effektive og produktive nok individer selvfolgelig ikke har noen plass. Et slikt kynisk og barbarisk menneskesyn var det tragisk nok en person i Berlin som forfektet allerede pa 1930-tallet. Ogsa han omgikks med en fanatisk tilhengerskare hvor dessverre mange ideologiske etterkommere selv fram til i dag aldri har gitt opp a kjempe for innforing av et slikt fascistisk og umenneskelig system i mange land. Det hoyreekstreme norske Frps enkle losninger pa alle politiske saker er et godt eksempel i sa mate. Den kommende eldrebolgen i Norge og problemene med darlig kommuneokonomi, mangel pa sykehjem, pleiepersonell og nodvendig helsestell, skal na tydeligvis loses enkelt med innforing av en aktiv norsk dodshjelp. Til sitt forsvar presterte sentrale personer i Frp pa NRK radio nylig a si at de var villige til a innromme en stor grad av reservasjonsrett for norske leger som ikke var villig til a utfore en slik aktiv dodshjelp. Man er jo tross alt demokratisk og human i dette konservative og innvandringsfientlige partiet, ma vite!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering