Lenin-monument i St. Petersburg, tidligere Leningrad,  vandalisert med sprengstoff.
Lenin-monument i St. Petersburg, tidligere Leningrad, vandalisert med sprengstoff.
Leder for Kommunistpartiet i den Russiske Foderasjon, Gennadij Sjuganov, sendte 15. april i ar brev til justisministeren i foderasjonen med krav om a etterforske vandaliseringen av en rekke Lenin-monumenter.

Av Bjarne Johansen

I St. Petersburg ble Lenin-mo- numentet pa Plassen ved Fin- land Jernbanestasjon sprengt 1. april 2009. I Tver-regionen ble Lenin- monumentet pa Sovietskaja- plassen i byen Rzhev knust 4. april 2009. Ukjente plasserte en parykk pa Lenin-monumentet i Vol- gograd, Krasnoktiabrskij-re- gionen, pa motsatt side av fabrikken «Barricade». I Brjansk-regionen, 26. april 2008 i landsbyen Pokrovskoe i Klimovskij-distriktet var vandalenes handlinger rettet mot Lenin-monumentet (monu- mentets kropp ble odelagt med hammer og monumentets lem- mer ble saget av). I Rjazan-regionen i 2008 i byen Ryazan pa plassen bent ovenfor Fabrikken for ikke- jernholdige metaller ble Lenin- monumentet sprengt. I byen Rostov ble Lenin- monumentet tilsolt av maling. I Stavropol-omradet, i byen Pjatigorsk i byparken ble Le- nin-monumentet tilsolt med maling; og i sentrum av byen Novoaleksandrovsk ble Lenin- monumentet odelagt med handslegge. Er dette pobelstreker eller po- litisk organisert vandalisme, fi- nansiert av fascister og uten- landske imperialistiske krefter? I sitt brev skriver Sjuganov at vandalismen er systematisk og manipulert fra et og samme senter. Malet kan v?re a pro- vosere fram masseprotester fra den motsatte siden. Derfor, for a beskytte kulturminner og a utelukke vandalisme oppfor- drer Sjuganov justisministeren til a etterforske alle tilfeller av vandalisme mot Lenin-monu- menter. Under en pressekonferanse 9. april arrangert av nyhetsby- raet Interfax svarte Gennadij Sjuganov pa sporsmal fra jour- nalister om blant annet anti- kommunismen i EU og Euro- paradet. Sjuganov understreket at «man ma ha i minne at de anti-kommunistiske synspunkt er sv?rt sterke i disse organi- sasjoner. Pa initiativ fra repre- sentanten Lindblad organiserte de for to ar siden en regelrett rettsforhandling: de provde a plassere Sovjet sammen med fascist-Tyskland. Som om kommunisme og fascisme er samme sort. Jeg gikk ut en rekke ganger og fortalte at det var umulig a utove slik enorm krenkelse mot vare fedre og bestefedre. Med en slik akti- vitet ydmyker dere for det meste dere selv».

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering