Norge ut av Nato
Da utenriksminister Trygve Lie etter krigen ble valgt som FNs forste generalsekret?r, skyldes det at Arbeiderpartiregjeringa ga uttrykk for en relativt noytral utenrikspolitikk.

Av Age Fjeld

Da Norge seinere matte droppe sin planokonomi fordi USA stilte det som betingelse for at Norge skulle fa Marshall-hjelp, hadde vi i realiteten underkas- tet oss USAs overherredomme. Og ettersom USA og andre kapitalistiske land hadde opp- rettet milit?rorganisasjonen NATO, benyttet Arbeiderpar- tiets hoyrefloy en uriktig pa- stand om et kommunistisk kupp i Tsjekkoslovakia som paskudd for a melde Norge inn i denne. Seinere har vi spilt puddelens rolle. Riktignok har vi bjeffet iblant, - som da vi sammen med noen konkurrerende sta- ter i Europa nektet a bli med pa USAs oljeeventyr i Irak. Men hunder som bjeffer biter ikke, og logring har dessverre blitt Norges varemerke. Da USAs president Ronald Rea- gan proklamerte at man skulle kappruste Sovjetunionen til ruin, ble Norge med og stilte flyplasser til radighet slik at USA-fly kunne spionere pa vart naboland som befridde norske omrader fra nazismen. Dagens finanskrise som av- slorer at det er brukt for mange penger pa feil steder, og at det ma spares. Det gir en bydende anledning til a diskutere beho- vet for nedrustning og opplos- ing av NATO. Da Sovjetunionen og Wars- zawa-pakten ble opplost, trodde mange at nar bjornen var dod ville vi fa fred - men NATOs sjef, USA, fant stadig nye fiender de ville ha oss med for a tukte. Utenriksdeparte- mentet bor reflektere over USAs stadige globale milit?re overgrep gjennom arene. Da vil de finne at det slett ikke er demokratiet, men dets egne storkapitalisters interesser som skal forsvares. Derfor griper deres spionorganisasjon CIA inn for a underbygge USAs aktive innblanding i indre an- liggender i land som foretrek- ker planokonomi. Til domes har CIA gjentatte ganger forsokt a myrde Fidel Castro, og i Chile lykkes de a drepe den demokratisk valgte president Salvador Allende. I Vietnam drepte USA hundre- tusener og brente og forgiftet landet, mens CIA hjalp Indo- nesias diktator med a myrde over 500 000 venstreorienterte. Dette har skjedd under ulike presidenter, og viser at disse er bundet opp til landets mektige krigsindustrieiere.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

norge

trygve lie

nato


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering