Israels terrorbombing av bolighus i Gaza savner sitt sidestykke i var tid.
Israels terrorbombing av bolighus i Gaza savner sitt sidestykke i var tid.
Fagforbundet, tidligere Norsk Kommuneforbund, har tatt initiativ til en utredning om ansvarlige personer i Israel kan anmeldes for drap pa hundrevis av sivile mennesker i Gaza.

Av Knut Eide

Arbeidsutvalget i Fagforbundet har bevilget inntil 200 000 kro- ner for a utrede det faktiske og juridiske grunnlaget for en of- fentlig anmeldelse. Tre norske hoyesterettsadvokater er satt pa saken, inkludert Fagforbundets egen advokat Geir Hoin. I saksdokumentene viser ar- beidsutvalget til forbunds- styrets uttalelse i januar, der Israels terrorbombing pa Gaza- stripa rundt arsskiftet ble for- domt i sv?rt skarpe ordelag. I forbindelse med uttalelsen vedtok ogsa forbundsstyret a stotte Norsk Folkehjelps arbeid i Gaza med 500 000 kroner. I flere europeiske land har folkerettsjurister og andre en- gasjerte mennesker tatt iniativ til at de ansvarlige for krigs- forbrytelsene i Gaza blir stilt til ansvar i en internasjonal domstol. Ogsa den israelske avisen Haaretz har pa leder- plass krevd en offentlig isra- elsk gransking av pastandene om landets krigsforbrytelser. Til fagforbundets fagblad sier hoyesterettsadvokat Geir Hoin at overgrepene mot sivil- befolkningen i Gaza ma be- dommes som krigsforbrytelser etter folkeretten, slik den kom- mer til uttrykk i Geneve- konvensjonen fra 1949. Advo- katen understreker samtidig at kritikken mot Israels brudd pa folkeretten ikke er det samme som a stotte Hamas sine poli- tiske mal og virkemidler. Geir Hoin mener ogsa at Is- rael systematisk har brutt Gen- evekonvensjonen ved ikke a sorge for fritt leide for legemid- ler og sanit?rmateriell for a be- handle sarede og for a sikre sykehusdrift. Genevekonven- sjonen inneholder ogsa en plikt om a sorge for at en okkupert befolkning har legemidler og mat. Ogsa her unnlater Israel konsekvent a folge folkerettens bestemmelser, sier Hoin.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering