Ordin?re tyske tropper henretter gisler i 1941. Nordmenn  som kjempet for Hitler pa Ostfronten skal na gjores til helter.
Ordin?re tyske tropper henretter gisler i 1941. Nordmenn som kjempet for Hitler pa Ostfronten skal na gjores til helter.
”Gjor svart til hvitt og skyr det sanne.” Omtrent slik lod en strofe fra et stilistisk lite perfekt dikt under krigen, som ble sitert for a karakterisere de tyske overfallsmennene og deres norske nazivenners lette omgang med sannheten.

Av Age Fjeld

Gjennom lang tid har vi opp- levd at i vart na langt mer de- mokratiske samfunn, far vi ikke bare utsokte ensidige in- formasjoner, men ogsa at svart gjores til hvitt. Ikke minst et- ter at finanskrisen brot ut, og viste at kapitalisme betyr nod og utrygghet, er det blitt nodvendig med en ny hetskampanje mot sosialismens alternativ. At privateide aviser og TV- stasjoner deltar i kampanjen er forstaelig. Men at aviser som hevder at de er uavhengige, og NRK som betales av alle skat- tebetalere og er var tids viktig- ste og beste informasjonskilde, - ser det som sin oppgave a ensidig diskriminere sosialis- tiske land er ikke akseptabelt. Nar disse land kritiseres, burde jo retten til objektiv in- formasjon i alle land prokla- meres som en menneskerett. Jeg nevner noe fa eksempler pa ensidigheten pa nyaret. Trond Giske var nylig pa Cuba. Men ettersom han ikke hadde noen samtaler med op- posisjonen, hadde jo NRK in- gen ting a fortelle seerne der- fra. TV-2 reddet imidlertid si- tuasjonen ved a vise en eldre film fra Cuba som viste 50 hustruer som demonstrerte i gatene for sine fengslete menn. En dansk dokumentar pa NRK forrige uke, viste danske frivil- lige som skulle hjelpe Finland mot Den rode arme i 1939. Men vi far aldri hore at det var den kommunistiske sovjet- regjeringa som ga Finland sin frihet i 1920. Om krigsarene har det v?rt ofret mye oppmerksomhet. Knut Hamsun som beundret og stilte seg pa tyske jodemorde- res side, blir be?ret med stor- slatte jubileumsarrangementer, og hans britiske forfatter- kollega, som benekter at 6 mil- lioner joder ble gasset i hjel, ble invitert som taler pa et se- minar i Norge. En dokumentarfilm pa NRK om norske frontkjempere som falt pa Ost-fronten, viste hvor- dan svart gjores til hvitt. Da Tyskland ble med i NATO, ble nazistene ugjerninger etter hvert tabu.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

1941

nordmenn

krig

tysk


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering