Weimar - akt 2: Bank of England poser ut nye pund tilsvarende 1 000 mrd. kroner.
Weimar - akt 2: Bank of England poser ut nye pund tilsvarende 1 000 mrd. kroner.
For 3-4 ar siden skrev jeg i Friheten en artikkelserie som, med utgangspunkt i oljeknappheten som alle- rede da var blitt synlig, i grove trekk forutsa den krisa verden i dag er pa veg inn i.

Av Jan Herdal

Utviklinga siden den gangen kan kort beskrives med at ol- jeprisen i fjor sommer steg til et forelopig toppniva pa over 140 dollar fatet, for den stupte som folge av de okonomiske skadevirkningene som har fatt merkelapper som «bolig- boble» og «finanskrise». Slike begrep utformes av okonomer som ikke er i stand til a se verden for bare penger. De beskriver virkning, ikke arsak. De er bare ledd i en pa- gaende prosess. Det er en kata- strofal feilslutning a tro at krisa kan «loses» ved a fokusere pa virkninger i stedet for arsak. Na star den globale real- okonomiske nedsmeltinga for dora, og bare den kunnskaps- lose kan stille sporsmalet: Nar gar det over, nar «snur» det? Kan dere hore meg? Afrika er pa veg til Europa, og da snak- ker jeg ikke om noen forhutlede flyktninger, men om den oko- nomiske situasjonen. Bank of England har trykt opp pund tilsvarende 1000 mil- liarder NOK og post dem ut i hap om at det skal hjelpe. Det blir mange Weimar-republik- ker i Europa framover. Kapitalismen vil ganske sik- kert fluktuere ogsa i framtida. Men - det «gar ikke over». Det er ikke ei vanlig flaskehals- krise denne gangen. Krisas ar- sak er at det blir stadig mindre naturressurser a fordele pr. inn- bygger i verden. Aller viktigst av disse ressursene er olje. Bare ei systematisk nedbyg- ging av folketallet i verden kan endre situasjonen. For fa ar siden opererte IEA (OECDs energibyra i Paris) og USAs energidepartment med prognoser som viste at verdens oljeutvinning ville na bade 130 og 140 mill. fat/dogn. Slike prognoser ble brukt til a for- skuttere og framskrive «verden slik vi kjenner den». Krisescenariet jeg bygde pa for 4 ar siden var 96 mill. fat/ dogn (Petroconsultants) rundt 2010. I fjor kulminerte verdens oljeutvinning (raolje, NGL, kondensat) pa ca. 87 mill. fat/ dogn. Na synker den. Kraftig. Sannsynligvis vil den aldri na 96 mill. fat. Ingen har vaget a regne pa hva dette vil bety for okonomien, eller rettere sagt - for menneskene i verden. Ingen steder faller oljeutvin- ningen raskere og sterkere enn i Europa, i hovedsak pa norsk og britisk sokkel. Framtida kommer fort og brutalt na, og ingen synes for- beredt. Hvordan stille seg til sosial- demokratiske «motkonjunk- turelle» tiltak? Det er naturlig a stotte dem, fordi de demper den kapitalistiske krisas umiddel- bare skadevirkninger for enkelt- mennesket. Men det er viktig a v?re klar over at det er bare det de gjor, og ikke noe mer. De representerer ingen lang- siktig losning. Vi star overfor et paradigmeskifte som vil medfore raske strukturelle om- kalfatringer, uten sidestykke i menneskets moderne historie. Litt forenklet kan vi si at det er den tunge vegen tilbake til jorda som er pabegynt. Under kapitalismen skjer struktur- endringer gjennom krise. Bilindustrien er naturlig nok det storste og tydeligste offer for denne utviklinga.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

sammenbrudd

sverige


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering