Mcdonalds-revolusjonen blekner i ost ogsa, etter som kapitalismens virkelighet melder seg.
Mcdonalds-revolusjonen blekner i ost ogsa, etter som kapitalismens virkelighet melder seg.
Ost-Eurupa er i ferd med a eksplodere. Om det skjer, vil det ta mye av EU med seg. Det er en krisesituasjon, men det er ingen enkel losning.

Av Mike Whitney

Pengefondet (IMF) har ikke ressursene for en rednings- pakke av den storrelsen, og resesjonen (1) sprer seg ras- kere enn mottiltak kan organi- seres. Finansministre og sen- tralbanker loper i ring og pro- ver a slokke den ene flammen etter den andre. Det er bare sporsmal om tid for de er inn- hentet av begivenhetene. Om et land tillates mislighold, vil dominobrikkene begynne a falle i hele regionen. Dette kan utlose dramatiske endringer i det politiske landskapet. Opp- vekst av fascisme er ikke len- ger utelukket. Okonomisk redaktor Ed- mund Conway i britiske Tele- graph oppsummerer pa denne maten: «En andre bolge av land fal- ler na som ofre for den okono- miske krisen og moter redn- ingspakker fra Det Internasjo- nale Pengefond, advarte ban- kens leder pa G7 toppmotet i Roma ... Men med noen lands okonomier effektivt forkroplet av storrelsen pa deres bank- sektor og finansielle forpliktel- ser, er det frykt for at de faller som ofre for innfriing av lan og valutakrise mye likt Island gjorde for det fikk krisehjelp fra IMF sist ar.» (UK Tele- graph) Utenlandsk kapital forsvin- ner i alarmerende fart; n?r to- tredjedeler er gatt pa fa mane- der. Deflasjon skyver ned formuesverdien, oker arbeids- losheten og legger press pa gjeldsbyrden til de finansielle institusjoner. Det er det samme overalt. Okonomiene uthules og strippes for kapital. Ukraina balanserer pa kanten av stupet. Polen, Latvia, Litauen, Ungarn har alle sklidd inn i en lav- grads depresjon. De landene som fulgte Washingtons okonomiske re- gime har lidd mest. De sver- get pa at gjeldsdrevet vekst og eksport ville fore til velstand. Denne drommen er knust. De har ikke utviklet sine konsum- markeder, sa ettersporselen er svak. Det er knapt med kapital og virksomheter tvinges til a innskrenke for a unnga mislig- hold. Hele Ost-Europa er i fa- resonen. De trenger ekstra obligasjoner for a dekke den fallende verdien av sin egen- kapital. De trenger en livline fra IMF, ellers vil deres okono- mier fortsette a smuldre. UK Telegraphs okonomiske korrespondent Ambrose Evans- Pritchard har skrevet en serie artikler om Ost-Europa. I artik- kelen «A mislykkes i a redde Ost-Europa vil fore til verdens- omspennende nedsmelting,» skriver han: «Osterrikes finansminister Josef Proll gjorde vanvittige forsok sist uke pa a samle sammen 150 milliarder euro som redning for Ex-Sovjet- blokken. Vel kanskje. Hans banker har lant ut 230 milliar- der dollar til regionen, tilsvar- ende 70 prosent av Osterrikes brutto nasjonalprodukt (BNP). «En feilrate pa 10 prosent vil fore til kollaps i Osterrikes finanssektor,» rapporterte Der Standard i Wien. Dessverre, det er det som er i ferd med a skje. Den Europeiske Bank for Gjen- reising og Utvikling (EBRD) sier darlig gjeld vil na 10 pro- sent og kanskje 20 prosent...

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering