En del av CIAs potensielle ”kuppmakere” samlet til mote pa  Folkets Hus 4. juni 1945. Foto: Trondhjems Arbeiderparti av  NKPs forste legale medlemsmote etter krigen.
En del av CIAs potensielle ”kuppmakere” samlet til mote pa Folkets Hus 4. juni 1945. Foto: Trondhjems Arbeiderparti av NKPs forste legale medlemsmote etter krigen.
”Et spokelse gar gjennom Europa - kommunismens spokelse.” Apningslinjene i det kommunistiske manifes- tet har siden de ble skrevet i 1848 av Karl Marx og Fried- rich Engels skremt ikke bare Europas besteborgere og all storkapital. Redselen for dette spokelset rakk ganske raskt ogsa ut over Europas grenser.

Av Knut Eide

Et godt eksempel pa det er kapitalismens hjemland USA, hvor dette manifestet i flere generasjoner har v?rt, og fort- satt er, en skrekkvisjon for alle pengepugere, internasjonale monopolselskaper, og griske kapitalister av forskjellig slag. Der blir det kommunistiske manifestets klare pavisning om nodvendigheten av en sosialis- tisk og rettferdig verden, hvor arbeiderklassen tar over styrin- gen og bygger et solidarisk klasselost samfunn, framstilt av de styrende amerikanske myndigheter med CIA og FBI i spissen, som noe i likhet med verdens fortapelse og under- gang. Kapitalismen gir som kjent ikke fra seg sine makt- posisjoner og styringsrett frivil- lig. Nodvendigheten av a be- kjempe en ideologi og politikk som forfektet en verden fri fra krig, utbytting, nod og sult ble derfor den mest presserende sa- ken for USAs propaganda og maktapparat i generasjoner. I dag ser det ut for at kam- pen mot den islamske l?re og de muslimske land har inntatt en midlertidig forsteplass i USA og Pentagons krigs- prioriteringer. Men kampen mot verdenskommunismen er selvsagt ikke glemt eller over. At USAs utenriksminister Hillary Clinton na reiser til Kina pa frierfotter, er mer et tydelig tegn pa at den amerikanske nasjonalokonomien i dag er full- stendig bankerott, og at landet na soker okonomisk nodhjelp over alt. I nodens stund spiser selv fanden fluer, heter det. Den over 50 ar gamle boi- kotten av Cuba, og truslene og volden mot de ovrige latiname- rikanske land som vil kvitte seg med sitt utbyttende kapi- talistiske system og svine- bindingen til USA, viser at denne kampen langt fra er glemt eller over. Ikke minst den tidligere kommunistjegeren framfor noen, den sterkt alkoholiserte og paranoialidende republika- neren Joseph McCarthy, sor- get i sin tid for a holde den amerikanske kommunist- skrekken godt ved like med sine landsomfattende hekse- prosesser i mange ar mot alt som smakte av sosialisme, kommunisme og sakalt ”uam- erikansk virksomhet.”

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

kapitalisme

usa


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering