Av norske banker er trolig DnB NOR, sammen med det  nordiske finanskonsernet Nordea, mest eksponert mot ratne  okonomier i Ost-Europa.
Av norske banker er trolig DnB NOR, sammen med det nordiske finanskonsernet Nordea, mest eksponert mot ratne okonomier i Ost-Europa.
Den store kapitalistiske systemkrisa griper stadig mer om seg med sine enorme finansielle problemer i mange land.

Av Knut Eide

Konkurser, tvangsauksjoner og en ditto galopperende ar- beidsloshet er blitt daglig kost. I Norge rapporterer Statistisk Sentralbyra at arbeidslosheten na har okt med formidable 61 %! Noe som har fort til at NAV har klappet fullstendig sam- men i store deler av landet. Ogsa her hjemme forsoker forskjellige makrookonomer og andre sakalte ”finansielle eksperter” febrilsk a finne ar- saker og losninger pa elendig- heten sa godt de kan. En av disse analytikerne er tidligere arbeids og administrasjonsmi- nister, na NHH-professor i so- sialokonomi, Victor Norman, som pa et seminar i regi av forskningsstiftelsen Fafo nylig holdt et foredrag under tittelen ”Finanskrise og politikkens rolle – samme politiske svar?” Han papeker her, noe som selvfolgelig helt korrekt er, at verden enna bare er inne i be- gynnelsen pa den okonomiske krisen. Hans stalltips er at Norge vil fa nullrente og at sta- ten ma overta bankene. Regjer- ingens krisepakker er midler- tidige losninger som bare lo- ser problemene pa kort sikt. Mange store finansbobler ven- ter i tiden som kommer, me- ner professoren. Han er overbevist om at det vil bli utbredt bruk av nullrente framover, og at dette vil bli aktuelt for stadig flere land. Sammen med de mange stat- lige redningspakkene vil en stadig lavere rente bidra til a dempe den nav?rende krisen. Men det er bare pa kort sikt, advarer professoren. Det er ikke lenger sporsmal om vi kommer til a fa en nasjonali- sering av bankene. Sporsma- let gjelder heller nar det kom- mer, sier Victor Norman. Han mener det na er stor fare for at den okonomiske krisen er i ferd med a bli dypere og mer langvarig bade internasjo- nalt og i Norge enn det som tid- ligere var antatt. Han far for ovrig stotte i dette synet ogsa av Tor Steig som er sjef- okonom i NHO. Med regjer- ingens motkonjunkturpolitikk loser vi det akutte problemet for denne gang, men det hin- drer ikke de boblene som lig- ger foran oss i tid, mener pro- fessoren.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering