Norge i krig for storkapitalen
Hva gjor Norge i Afghanistan? Stabilisering? Gjenoppbygging? Nei, NATO-Norge er pliktmessig med pa USAs imperialistiske plyndringstokter. Det er Norges oppdrag.

Av Bjarne Johansen

Uansett om det gjelder omor- ganisering av arbeidsplasser, utdeling av okonomiske red- ningspakker eller «gjenopp- bygging» i Afghanistan, sa sty- res politikken i de borgerlige demokratier av kapitalens des- perate behov for profitt. Afg- hanistan er i dag et paradis for det transnasjonale storborger- skap, som sikrer seg profitt gjennom opiumshandel, krigs- operasjoner og «gjenoppbyg- ging» av landet. I Irak er Halliburton, Bechtel og Blackwater de store profi- torer. I Afghanistan har gigant- selskapene Louis Berger Group, Bearing Point og DynCorp In- ternational eneveldig kontroll. Pengene som bevilges til «gjen- oppbygging» havner rett i lom- mene hos kontraktorene. «Den gode gjerning» (gjen- oppbyggingen) er egentlig en gedigen avledningsmanover for USA/NATOs virkelige mal, som er a sette opp permanente baser og apne landet for USAs verdenshegemoni og Big Busi- ness. Obamas «forandring» er 20 000-30 000 ekstra USA-sol- dater i Afghanistan for a vinne «den viktige krigen» mot Taliban, som han sier. Afghanistan og Sovjet tapte i 1989 en krig som apnet for NATO/USAs krigerske plynd- ring av det afghanske folk. I april 1978 gjorde en gruppe sovjetvennlige offiserer stats- kupp i Afghanistan, med er- kl?ring om a bygge sosialisme i landet. Etter gjentatte an- modninger fra den afghanske regjering under regjeringssjef Nur Mohammed Taraki rykket sovjetiske styrker aret etter mot- villig inn i Afghanistan for a bi- sta de afghanske makthaverne mot de USA- og Pakistan- stottede terrorister som gikk un- der betegnelsen Mujahedin. Sovjetunionen moderniserte utdanningssystemet, bygde kraftverk og fabrikker og satte opp boligblokker som fortsatt er de mest ettertraktede i lan- det. Na, etter 7 ar med ISAF/ NATO-styrker er situasjonen verre enn noen gang. Landet mangler elektrisitet, vannfor- syning, mat, helsevesen, retts- vesen og arbeidsplasser. Folk i Afghanistan er opprorte og Taliban vinner stadig storre oppslutning. Mellom 2002 og 2008 garan- terte USA for 10,4 milliarder dollar i «gjenoppbygging» til Afghanistan, men utbetalte bare 5 milliarder. Tatt i betrakt- ning av at krigen i Afghanistan har kostet USAs skattebetalere (arbeiderklassen) 36 milliarder dollar arlig, (krigen i Irak har kostet 8 milliarder dollar i ma- neden), er 5 milliarder en stak- karslig liten sum. Men likevel henter kontrak- torene ut god profitt. Louis Berger Group hadde kontrakt pa bygging av 1 000 skoler. Prisen ble satt til 274 000 dol- lar pr. skole. De har oppfort noen skolebygg siden 2005, med billig innleid arbeidskraft og enorm profitt. Bygningene har elendig kvalitet, takene kollapser under normale sno- mengder. Ren svindel.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering