Rovdyrkapitalismen
Ogsa Kare Willoch ser begrepet rovdyrkapitalisme som dekkende for den gradighet som kommer for dagen, og som er en av arsakene til de uavvendelige krisene i kapitalismen.

Av Age Fjeld

Men gjor vi ikke rovdyrene urett ved en slik sammenlig- ning? Gaupa og lova dreper sjelden mer enn til dagens be- hov. Nar spekulasjonskapital- istene ikke kjenner begrens- inger, er det ikke bare fordi de er gradige. Men fordi det ifolge Lenin, er sjolve det ka- pitalistiske pokersystemet, med sine vinnere og tapere, som gjor mange desperate og hensynslose. I dyreverdenen fins og andre assosiasjoner. Under krigsara var jeg en tid griserokter og konstaterte at da grisene ble foret, hadde disse et instinkt om at det kunne v?re for lite mat i trauet. Og da trauet ikke ga plass til alle, ble de minste skjovet vekk, mens de ovrige under ilske skrik grafset i seg mest mulig. Sa la de seg til a sove rimelig mette, mens deres frender i villsvinflokkene ute kunne leve noe magrere, men i frihet. Na ser vi at vanlige mennes- ker i sin gradighet har latt seg lure av bankenes lugubre profittpakker, og kan tape de penger de har lant opp, for a kunne fa masse arbeidsfrie inntekter. Lureriet gjelder n?rrmest alle banker, og dis- kusjonen gar om hvem som skal b?re tapene. Ropene kommer om statlig stotte til banker og bedrifter, og politi- kere som hyller pokersys- temet, foreslar generelle store skatteletter. Det betyr mindre skatteinntekter, noe vi vet vil redusere helseomsorg og of- fentlige tjenester. Som i USA, der president Bush for a tek- kes rike venner, reduserte skat- tene og la grunnen for finans- krisa, - vil nye generelle skat- telettelser i Norge bety at men- nesker som har spart og noyd seg med en lav bankrente, ma betale for skader de gradige har pafort samfunnet.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering