One solution - revolution!

(Nr 36 - 2000) Helgen den 23 – 24 september reiste delegater fra NKP og NKU til Praha for å delta på STOP MMF!-aksjonene. Verdensbanken og IMF avholder sin årlige konferanse i Praha, en tilsvarende konferanse som i Seattle i fjor. Motkreftene stilte opp i Seattle og fikk storkapitalen til å skjelve i buksene pga fredelige demonstranter. Derfor hadde de tatt sine forhåndsregler i Praha.

Av Gro Bjerketvedt og Anita Madsen

De som bor i byen er blitt oppfordret til å hamstre mat og holde seg inne, barna i Praha har fått skolefri den uka konferansen finner sted. Grensekontrollen er kraftig forsterket, og i byen myldrer det av politifolk. Helikoptre flyr konstant over byen, mens ca 11 000 politifolk samt 5000 soldater preger bybildet. Vi så ikke noe til stridsvogner, men i følge våre kamerater i Tsjekkia, skulle slike også være på plass sammen med brannbiler med vannkanoner.

Demonstrasjonen lørdag 23. september skulle være antiimperialistisk, og dette førte til at mange som er redde for å bli sett på som kommunister holdt seg unna. Initiativet INPEG 2000 som avholdt sin stordemonstrasjon den 26., holdt for sikkerhets skyld et informasjonsmøte for sine folk på et av Prahas hoteller samtidig som STOP MMF! avholdt sin demonstrasjon. Heldigvis er ikke kommunistene like smålige, og hadde planer om å demonstrere tirsdag den 26. også.

Målet er å stoppe IMF og Verdensbanken, ikke å konkurrere om hvem som har størst demonstrasjonstog. Kommunistene klarte å samle om lag 5000 på lørdag. Dette til tross for at det da var meldt om over 300 tilfeller hvor kamerater stod fast på grensen. Her ble mange stoppet uten noen begrunnelse… Hva om dette hadde skjedd for 15 år siden, da skulle verden ha fått sett ramaskrik.

Demonstrasjonstoget var stort og flott. Alt gikk fredelig for seg. At det var en jernring av politifolk over alt lot ikke til å provosere demonstrantene som var innstilt på en fredelig aksjon – og klarte å gjennomføre nettopp det. Slagordene var mange og gode: Knus MMF! One solution – revolution! Für die Internationale Solidarität! Ho-Ho-Ho Chi Minh, Che-Gue-vara, - Lenin!

Presse fra store deler av Europa var tilsynelatende til stede, men hvordan aksjonene ble framstilt I de borgerlige massemediene er en annen sak. På BBC-nyhetene fortalte de om 2000 anarkister som hadde demonstrert i Praha. Ordet kommunist hadde de utelatt fullstendig, og de 5-6 tusen var blitt til 2.

Mer stoff fra Praha og intervjuer i neste nr.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

praha

imf

delegasjon

mff


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering