Boikott– ett viktig våpen for fagbevegelsen
-
■ Trondheimskonferansen 2016 vedtok i tilegg til flere typer effektive kampmidler at boikott aksjoner skal kunne brukes aktivt mot håpløse og vrangvillige selskaper, firmaer og egenrådige høyrevridde sjefer som var erklærte tariff og fagforeningsmotstandere.
Og at dette boikott våpenet er meget effektivt viste det siste eksemplet med aksjonen mot elektronikk kjeden Expert her i Norge. Styret i denne butikkjeden med sine mange landsomfattende butikker hadde vedtatt å ikke forlenge eksisterende lønns og arbeidsavtaler for sine ansatte. Heretter skulle hver ankelt ansatt forhandle med sin lokale sjef om sin personlige lønnsplassering med hovedkriterier basert på den ansattes innsats og selgerdyktighet. (Med andre ord et skikkelig``trynebasert lønnsopplegg``som slike personlige ordninger ble benevnt som i gamle dager!)
LO reagerte heldigvis momentant denne gang og vedtok en total boikott av alle av den norske Expertkjedens butikker. (NKP var også tidleg ute med aktivister og utdeling av opplysninger og boikotthenstillinger til potensielle kunder utenfor inngangene til Expertutsalgene i flere norske byer, og mange kunder snudde i døra etter å ha lest om årsaken til aksjonen og bakgrunnen til denne konflikten.) Og resultatet lot ikke vente lenge på seg. Etter noen få dager med en meget effektiv boikott kapitulerte ledelsen i Expertkjeden fullstendig og tariffavtaler for de ansatte ble raskt opprettet og undertegnet av partene. Og Expert butikkene strevde deretter meget hardt for å få tilbake sine gamle kunder, samt i forsøk på å kapre nye, at de faktisk tilbydde en helt ny sykkel gratis til kunder som handlet datautstyr, TV eller skrivere i deres butikker. Men den rause gavekampanjen varte meget kort tid og ble nok en dyr affære for Expert.
I forbindelse med bruken av dette effektive boikottvåpenet kan det jo også være interessant å se på opprinnelsen og bakgrunnen til selve ordet BOIKOTT og hvor dette ordet egentlig stammer fra. Da må man til det katolske Irland og tilbake i tid til året 1880. Der var det en stor godsforvalter i Mayo County som het Charles Boycott som kom i skikkelig konflikt med stedets bønder. Bøndene i Mayo County forlangte at forpaktningsavgiftene på markene deres ble kraftig redusert. Godsforvalteren Boycott avviste kravet og tvang med våpen i hånd de som hadde protestert bort fra jorden de forpaktet. Etter denne bortvisningen oppfordret den irske politikeren Charles Stewart Parnell arbeidere og forretningsdrivende til å nekte å arbeide for, eller å handle med hr. Boycott. Forslaget ble satt ut i livet med den konsekvens at Charles Boycott ble totalt isolert. Selv postbudet lot være å levere post til godset. Boycott måtte ansette 50 protestanter fra Nord-Irland for å få avlingene i hus – under et stort politioppbud. Enden på visa ble at beskyttelsen kostet langt mer enn det avlingene var verd. Historien ble raskt et stort samtale-emne, og i november 1880 brukte avisen London Times ordet boycott for å beskrive en situasjon med total sosial og økonomisk isolasjon. Etter det ble boycott innarbeidet som en del av det engelske språket, og noe senere fornorsket til ordet boikott her hjemme.
Kilder: ABC Nyheter -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus